Data: 2008-10-12 09:15:54
Temat: Re: słoiki
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gcr0uf$oq0$1@achot.icm.edu.pl...
> nalałam wrzący rosół w słoiki (zakręciłam i postawiłam do
stygnięcia) - czy
> skoro zassało nakrętki (zrobiło wdzięczne 'psst') to są zawekowane
czy tylko
> udają? (nie zamierzałam wekować - jedynie drobny 'life extention' of
rosół
> na cały tydzień)
Niestety, tylko udają. Tydzień wytrzymają w lodówce, choć ryzyko
zepsucia wynosi około 70%. Podobnie jak wszelkie inne wywary warzywne i
przetwory mięsne w celu osiągnięcia 99% skuteczności wekowania warto je
nazajutrz zapasteryzować na sucho ( pogrzać w piekarniku) a dla
pewności powtórzyć takie pasteryzowanie jeszcze i na trzeci dzień. I
wtedy może stać nawet kilka miesięcy.
|