Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smaki dzieciństwa
Date: Thu, 10 Jan 2002 14:08:56 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: g...@p...onet.pl@217.11.129.102
Message-ID: <a1k3pf$kfl$1@news.onet.pl>
References: <a1jsbj$png$1@news.tpi.pl> <a1k26d$2516$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.11.129.102
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1010668143 20981 217.11.129.102 (10 Jan 2002 13:09:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jan 2002 13:09:03 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91109
Ukryj nagłówki
>> Wy tez pewnie macie takie potrawy z dziecinstwa.
ja ciagle szukam smaku pomidorow malinowych jakie moja babcia chodowala w
tzw. tunelu ale tez na gruncie, brakuje mi tez racuchow z jablkami, no i
oczywiscie wiejskiej kielbasy, choc w tym roku odkrylem bardzo podbna do
tej, ktora wedzil moj dziadek. Choc generalnie nie jestem lasuchem to mam
tez sentyment do ciasteko robionych z platkow owsianych tzw. hawerflokow jak
sie na nie mowilo u mnie w domu. Smakiem dziecinstwa jest tez dla mnie
placek ze sliwkami (lub jablkami) oraz ryz na sposob mojej mamy jaki byl w
niedziele na obiad, kiedy mojej mamie nie chcialo sie obierac ziemniakow na
frytki, ktore jak kazde dzieci uwielbialismy. Nawiasem mowic najwieksza
estyma w domu cieszyla sie 2 porcja frytek. Te z pierwsze smazenia nigdy nie
byly tak chrupkie jak te nastepne
Na szczescie czesc tych smakow nie zgniela i zawsze kiedy jestem we
Wroclawiu udaje sie mame namowic na ktorys z tych specjalow tudziez zmuszam
ja jak przyjezdza do mnie by wykonywala je na goscinnych wystepach. A
pomidory no coz to juz chyba adios. Czasem sie trafi jeszcze malinowe,
owszem sa dobre ale to nie to co sierpniowe szalenstwa u Babci. Kto
twierdzi, ze sos ze smietany z cebula jest prymitwny ten po prostu sie nie
zna. Malinowych do bazyli i czosnku z oliwa nie da sie zaadopotowac
Czarek
|