Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-onli
ne.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Andy N." <l...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec
Date: Mon, 10 Jun 2002 04:20:13 +0200
Organization: T-Online
Lines: 37
Message-ID: <ae12d3$d2d$00$1@news.t-online.com>
References: <advqte$1np$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1023675620 00 13389 HXsOb1pbSXaY4h 020610 02:20:20
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 3...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:111736
Ukryj nagłówki
Hi !!!
W dawnych dawnych czasachjak jeszcze mieszkalem sobie na stancji - mama
przygotowywala mi walowke, ktora wystaczala by na wiecej niz jeden dzien.
Nalezaly do niej gar pierogow i duzy sloj smalcu. A smalec robila mniej
wiecej tak:
slonine pokroic w miare drobna kostke i wysmazyc ja pozadnie, ale tak by
skwarki nie za bardzo zbrazowialy. Nie moga tez pozostac calkiem jasne.
Potem obrana se skorki kielbase (cos ok. wiejskiej, czy zwyczajnej) rowniez
drobno pokrojona w kostke przysmaza sie ze spora iloscia cebuli (oczywiscie
tez drobno pokrojonej w kostke). Do tego sol, pieprz i co tam sie okazyjnie
sypie. Najtrudniejsze jest studzenie tego wszystkiego. Oczywiscie najpierw
sie to wszystko zlewa do jednego duzego sloja. I potem wptrujemy sie w ow
sluj tak dlugo, az zauwazymy, ze nasz smalec zaczyna tezec. I wtedy trzeba
go tak odpowiednio mieszac, aby po calkowitym zastygniecu otrzymac produkt
jednolicie przesycony skwarkami, kielbaska i reszta skladnikow. A
wtedy........... uhmmmm. Jak kolega napisal - dobry wiejski chlebus, dobre
schlodzone piwko.........
Longo
"Dzieju" <k...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:advqte$1np$1@news.onet.pl...
> Witam
> Czy ktoś z grupowiczów zna jakiś "smaczny" przepis na smalec? Chodzi o
> przyprawy i dodatki, do wyżej wymienionego, używanego do chleba i piwka
> :-)))
> Może ktoś był w "Kiermusach" i zna przepis, serwowanego tam smalcu?
>
> Pozdrawiam///dzieju
>
>
|