Data: 2002-01-28 06:50:25
Temat: Re: smalec + kluseczki csipetke
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof Burmer <k...@u...com.pl> wrote:
> > Co nazywasz "ortodoksyjnym" lub "oryginalnym" gulaszem?
>
> Przejrzalem kilka zrodel - wspomniana Kuchnia Polska mowi o papryce
> dodawanej w czasie duszenia. Natomiast w artykule z GW - Magazyn 03.01 2002
> piszą o tym aby papryke dodac do tluszczu jeszcze przed dodaniem cebuli i
> miesa.
Rzecz nie w tym, z ilu zrodel korzystasz, lecz z jakich.
> Gdzies jeszcze przeczytalem (chyba w Moje Gotowanie) aby w zadnym
> przypadku nie dodawac papryki na tluszcz bo sie spali i mieso bedzie
> gorzkie.
To jest wlasnie kluczowa sprawa. Po lekkin zarumienieniu papryki trzeba
naczynie zdjac z ognia, by temperatura nieco spadla i sypac papryke
mieszajac. Natchmiast po wmiwszaniu papryki mozna dodac odrobine wody.
Postawic znow na ogien, podrzac uazajac by sie nie spalila, dodac mieso
i mieszac.
> Przestraszylem sie tej grozby i dodalem papryki duzo pozniej, juz w czasie
> duszenia (rozumiem - blad, bo otrzymalem nie wegierski tylko wiedenski).
No, to nie jest jedyna roznica. Na gulasz wiedenski nie ma jedynego,
kanonicznego przepisu i to wiedenczycy zaczeli nazywac gulaszem rozmaite
miesne ragout, czesto dalekie od oryginalu. Jeddnak taki gulasz
wiedenski, najbardziej podobny do wegierskiego porkoltu zawiera znacznie
mnej papryki, a nadto zageszczony jest maka. Mieso z maka nalezy przed
duszeniem dobrze podrumienicc, bo taki gulasz winien byc brunatny.
> Dodatkowo w GW doczytalem o kluseczkach CSIPETKE, ktore dodaje sie do prawie
> gotowego gulaszu, ja tego nie zrobilem ale widzielem ze kiedys Robert
> Maklowicz dodawal do gulaszu (oczywiscie na smalcu) ugniecione maczne
> kluseczki.
Csipetke dodaje sie do gulaszu wegierskiego, czyli zupy. Jak napisalem
w poprzednim liscie podobna, ale gesto potrawe, to co my nazywamy
gulaszem, Wegrzy nazywaja porkoltem.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|