Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!n
ot-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smazenie omletu
Date: Fri, 12 Sep 2003 09:52:24 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 32
Message-ID: <bjrtem$oqi$1@foka1.acn.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: foka1.acn.pl 1063352598 25426 62.121.120.92 (12 Sep 2003 07:43:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Sep 2003 07:43:18 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.astercity.net. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: smazenie omletu
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173121
Ukryj nagłówki
Użytkownik Agnieszka <y...@a...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@n...onet.pl...
> czesc,
>
> chce zrobic trzecie podejscie do omletu, wszystko ok, tylko nie umiem go
> usmazayc w calosci. Przypala sie, i w trakcie przekladania na druga storne
> rozwala, rozsypuje na kawalki.
> Jak smazyc? na czym? na jakim tluszczu? prosze o jakies wskazowki, bo
> zaprzestane moich prob... a moje kolezanka robi taaakie pyszne omlety...
> Aga
....faktycznie z omletami jest tak, ze bywaja na swiecie takie (puchate
grzybki) i takie (plaskie jajecznice z farszami).
....a moj kontakt z omletem....:)
1. Grzybek....grubodenna patelnia.....mocno rozgrzana.....wlanie
omletu....podwazanie brzegow....i skrecenie gazu na
minimum.....przykrywka.....przewrot delikatny przy pomocy szpadek....lub
talerza
2. Omlet typu slonego z farszem.....mocno rozgrzana....2 zoltka...1 dobrze
ubite bialko...podwazamy brzegi.....gdy stabilne na jednej polowce wykladamy
farsz...np.szparagi ;) i zakrywamy delikatnie druga polowa....i teraz dwa
sposoby...jeden fantastyczny ale pokraczny.....(gdy dobra patelnia) to w
calosci laduje w nagrzanym piekarniku....i dochodzi przez 5 minut!!!
(rewelacja jak to potrafi rosnac)....lub maly ogien i przykrywka.....
agata
|