Data: 2002-02-13 10:38:57
Temat: Re: śmietana-skąd wiadomo jaka?
Od: "skrzacik" <s...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3C69270A.392DBC8B@comarch.pl...
> > No właśnie skąd wiadomo czy śmietana jest słodka czy kwaśna? Na
opakowaniu
> > nie jest to napisane.A w przepisach wręcz przeciwnie: uzyć
słodkiej/kwaśnej
> > śmietany. Ostatnio kupiłam 30% kremówke, która powinna być chyba słodka
i
> > wyszło mi z niej kwasne rafaello. Przepraszam, jeśli pytanie jest naiwne
ale
> > naprawdę mnie to nurtuje;)
> To proste: po smaku :)))
> A jak nie potraficie po smaku to po konzystencji:
> SLODKA - jest rzadka, bez grudek, bo to jest to co sie zbiera z
> powierzchni mleka, ta tlusta warstwa. Jest taka jak gestsze mleko i
> leciutko ciemniejsza, zoltawa.
widziales kiedys prawdziwa smietane, zbierana z kwasnego mleka?
mozna ja nozem kroic!
> KWASNA - jest gesta, taka jak kefir, bo jest starsza czyli juz
> skwasniala,
>
> Tak jak ktos pisal wczesniej, slodka jest raczej w kartonikach, a kwasna
> w kubeczkach.
>
> Hadzio
|