Data: 2000-11-16 17:20:34
Temat: Re: sniadanie angielskie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
ostry wrote:
>
> > wlasnie nie calkiem. a szczegolnie interesuje mnie przepis na owo
> "sadzone".
>
> A tu jest problem - moja żona była w Angli kilka razy i sadzone było za
> każdymraem inne - to znaczy raz z lekko ściętym żółtkiem a innym razem
> obsmażone z obu stron ( w hotelach spec maszyna ) w domciu trzeba sobie
> radzić łopatką .
Czytam o tym angielkim sniadaniu, i nikt nie wspomnial, ze oni rowniez
jedza ryby, wedzone zwykle, albo marynowane, na sniadanie.
Jesli chodzi o jajka, to moga byc albo:
sunny side up - sloneczna strona do gory - znaczy smazone z jednej
strony, tak dlugo, az bialko sie zetnie, a zoltko ciagle plynne
over easy - smazone po obu stronach, tak, zeby zoltko bylo plynne
over hard - smazone po obu stronach, tak, zeby zoltko bylo twarde
poached - parzone, albo w specjalnym garnku, albo na patelni - smazy sie
na odrobinie tluszczu, i podlewa odrobina wody, pod przyktywka, az
bialko sie zetnie
scrambled - jajecznica
W Stanach do jajek na sniadanie podaje sie smazony wedzony boczek,
smazone cienkie kielbaski (breakfast sausage), odsmazane kartofle,
toast, dzem, kawe. W lepszych restauracjach zamiast zwyklego boczku
podaja szynke parmenska (prosciutto) albo pancetta (wloski boczek z ziolami).
Magdalena Bassett
|