Data: 2006-04-24 15:08:41
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: mufaska <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 24 Apr 2006 16:57:50 +0200, notujaca napisał(a):
> mufaska napisał(a) 24/04/2006 16:55:
> Ale właśnie, ten przepis na soczewicę brzmi ciekawie, zdradzisz szczegóły?
> Soczewica gotowana, i reszta - gotowana, smażona?
jasne!
szklanka soczewicy ( odmiana zielona)
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 kapelusze obgotowanych prawdziwkow (ja robiłam bez tego)
2 duze cebule
2 lyzki oleju
jajo na twardo
jajo surowe
majeranek
sol
peprz
soczewcie oplukac, zalac goraca woda, moczyc 2h, odcedzic, zalac goraca
woda i zagotowac (az troche zmieknie), odcedzic
posiekana cebulke zeszklic
jajko na twardo rozgniesc
soczewice, grzyby (jesli sa), ziemniaki - zemlec - ja zmiażdżyłam tubą od
malaksera ;-)
wymieszac z cebulka, przyprawami (do smaku) i jajem
dodałam jeszcze do cebulki czosnku bo dla mnie czosnek jest obowiązkowy w
większości dań i danie nie było mulaste ;-)
to jest wogóle przepis na farsz do pierogów natomiast ja wolę
krokiety/naleśniki etc więc zawinęłam w takie naleśnikowe placki :)
mnaimocha!
smacznego~!
|