Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: Juanitos <j...@g...com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: sok z sokowirówki
Date: Sat, 09 May 2009 11:07:24 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 44
Message-ID: <gu3h88$gvg$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <gts8ad$15h$1@achot.icm.edu.pl> <gtsdth$58f$1@inews.gazeta.pl>
<gtsfto$oho$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gtv61o$rt8$1@inews.gazeta.pl>
<gu09lh$482$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<gu26oj$hb6$1@node1.news.atman.pl>
<gu37o2$818$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<4...@r...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: bms235.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1241860168 17392 83.28.238.235 (9 May 2009
09:09:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 9 May 2009 09:09:28 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
In-Reply-To: <4...@r...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:256936
Ukryj nagłówki
o...@t...pl pisze:
>> Teraz większym problemem, o ile nie najważniejszym, jest pozyskanie
>> marchii (innych owoców też) która nie zawiera w sobie tablicy
>> Mendelejewa. Ale "moje " badania zostały zainicjowane po zaobserwowanym
>> zjawisku, że "kapitalistyczne" wirówki dawały sok bardzo klarowny,
>> podczas gdy nasze, "komunistyczne", sok mętnawy. Tajemnica tkwiła w
>> szybkości obrotowej wirówki. Im szybkość wirowania większa tym sok
>> bardziej klarowny i bardzie odbiegający chemicznie od soku z marchii...
>> Ponieważ można nadal nabyć toporne, o miernym wyglądzie, wirówki rodem z
>> "MESKO" to polecam je zdecydowanie bardziej niż lśniące cacka "made in
>> China" sprzedawane pod znanymi markami europejskimi.
>
> Nie wiem, co ty za sokowirowki zes testowal, ale moja wlasnie
> europejska made in china o calkiem sporych obrotach daje na wyjsciu
> sok o konsystencji takiej, ze po odstaniu pol szklanki jest klarowne,
> a gorne pol, to miazsz - po wymieszaniu nawet metnawym tego sie nie da
> nazwac, ale calkiem pospolitym metnym, popularnie mowiac - sok z duza
> iloscia "fusow".
>
> Swoja droga przypominam sobie, ze za dzieciaka (przelom 70 i 80 lat)
> rodzice dawali mi ogromne ilosci sokow z sokowirowki (dzienna porcja
> to z pol litra), tak samo, jak w II polowie lat 90 moja siostra
> swojemu synowi - obaj mielismy wtedy charakterystyczna lekko zoltawa
> karnacje - zdaje sie od beta karotenu? A ten wg powyzszej teorii
> powinien ulec zniszczeniu... hmmm. No chyba, ze utlenienie beta
> karotenu nie wplywa na jego wartosci barwiace.
>
> Wciaz jednak Juanitos nie ufam ci. Nie podajesz zadnych danych na
> temat swoich badan, zadnych odnosnikow do publikacji - nawet
> konkretnych wartosci spadku zawartosci antyutleniaczy nie podales, ze
> nie wspomne o metodologii badan.
> --
> Olleo
Ja nie prowadzę habilitacji, ani te forum to nie platforma informacyjna
kliniki Mayo. Było pytanie, więc starałem sie odpowiedzieć, że już nawet
w zacofanym PRL-u ludzie w Polsce zajmowali się całkiem poważnie
techniką. Badania nad mechaniczną obróbką żywności prowadził Instytut
Żywności i Żywienia, WAT i wiele innych placówek naukowych z prawdziwego
zdarzenia. To był wówczas kraj inżynierów, a nie jak obecnie kelnerów i
domokrążców.
I to wszystko w tym temacie, jak to sie teraz pisze. Bo szkoda czasu.
Juanitos
|