Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sorbety - jak zrobic?
Date: Thu, 23 May 2002 22:28:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 70
Message-ID: <acjj30$g5j$1@news.tpi.pl>
References: <3...@a...waw.pl>
NNTP-Posting-Host: pd236.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1022185380 16563 213.76.99.236 (23 May 2002 20:23:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 May 2002 20:23:00 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: sorbety - jak zrobic?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109505
Ukryj nagłówki
Użytkownik Monika Czajka <m...@a...waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@a...waw.pl...
> Kochani Grupowicze,
> czy nie pogniewacie się, gdy znowu poproszę (pieknie :) o przepis?
<ciach>
Ja tam sie nie gniewam i chetnie sluze przepisami, ktore podsylalam juz
Sylwii. A maszynke do lodow masz?
Sorbet szampański:
350ml syropu (otym później)
250ml schłodzonego szampana
3 łyżeczki soku z pomarańczy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 białko z małego jajka
W misce zmieszać syrop, soki, wino i białko, ubić mikserem aż płyn się
spieni. Wlać do maszynki i zamrozić. Do wysokich kieliszków-szampanek
wkładać po 2-3 kulki sorbetu, zalać szampanem, udekorować plasterkami z
limony/cytryny, koktajlowymi wisienkami i listkami świeżej mięty. Można
kapnąć bitą śmietankę. Do tego niezbędne są długie łyżeczki.
We wszystkich przepisach na sorbety pojawia się syrop. Żeby uzyskać 450ml
syropu należy 275ml wody wlać do rondla, wsypać 275g cukru i podgrzewać. Po
zawrzeniu gotować jeszcze 1 min. Można go przez kilka dni przechowywać w
lodówce.
Sorbet cytrynowy:
sok z połówki pomarańczy
250ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
450ml syropu
1 białko
Wymieszać soki z syropem, dodać ubite na sztywno białko, dalej wiadomo,
maszynka i kręcenie.
Tropikalny:
200g obranych bardzo dojrzałych, miękkich i aromatycznych kiwi
100g miąższu bardzo dojrzałego mango
150g świeżego ananasa
300ml syropu
sok z jednej cytryny
1 białko
Owoce zmiksować, zmieszać z syropem, sokiem z cytryny, dodać pianę z białka.
Ananasowy
225g miąższu świeżego ananasa
300ml syropu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 białko
100ml zimnej wody
Ananasa zmiksować, dodać syrop, sok z cytryny, pianę z białka i na koniec
wmieszać wodę. Po co, nie wiem ale tak kaze przepis z instrukcji do maszyny.
Truskawkowy:
450g truskawek
300ml syropu
sok z jednej cytryny
100ml zimnej wody
Wszystko robimy tak jak powyżej, tym razem nie ma białka. Truskawkowy sorbet
świetnie się komponuje z ananasowym i lodami jogurtowymi.
To tyle , mozna ze wszystkich owocow, ktore lubisz, za truskawki podstawiasz
maliny czy brzoskwinie i juz.
Agata Solon, naturalna
|