Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Anna Wojciechowska" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sorbety - jak zrobic?
Date: Fri, 24 May 2002 09:11:48 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 69
Message-ID: <ackp4n$4lg$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <3...@a...waw.pl>
NNTP-Posting-Host: byd25.bydgoska.krakow.pl
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1022224343 4784 195.150.224.25 (24 May 2002 07:12:23 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 May 2002 07:12:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
x-mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109539
Ukryj nagłówki
Herbaciany sorbet
2 lyżki czarnej herbaty
4 łyżki cukru
5 łyżek likieru wiśniowego(moze być inny owocowy)
1 mała pomarańcza
wiśnie koktailowe
listki mięty do dekoracji
herbate zalac 2 szklankami wrzatku, pozostawic na 5 min pod przykryciem aby
sie zaparzyla,starannie odcedzic
napar poslodzic,ostudzic,przelac do plaskiego naczynia,wstawic do zamrazarki
na 3 h
co 0,5 h naczynie wyjmowac i mieszac zawartosc
po uplywie tego czasu, spulchnic zamrozona mase,kruszac ja na kawalki lyzka
lub mikserem
przelozyc do szklanych pucharkow i polac likierem
pomarancze pokroic w polplastry
sorbet ozdobic wisniami mieta i pomarancza
od razu podawac,sorbet jest najmaczniejszy silnie zamrozony
a teraz Sorbet truskawkowy
30 dag dojrzalych truskawek
3 łyżki cukru
pół szklanki wina deserowego
listki melisy do przybrania
truskawki rozgniesc przez sito
wino uzupełnic woda pół na pół
wino i cukier dodac do owocowego przecieru
całośc mieszac do czasu az cukier sie rozpusci,zamrozic
mrozaca sie mase co jakis czas wyjmowac i zamieszac po czym znow wstawic do
zamrazalnika
po kilku godzinach,rozdrobnic mikserem,wyłożyc do pucharkow ,przybrac melisa
i podawac
Bardzo wazna czynnoscia,ktora decyduje,zarowno o smaku jak i wygladzie,jest
kilkakrotne mieszanie zamrozonej masy,dzieki czemu sorbety uzyskuja
charakterystyczna postac zamrozonych kryształkow
pozdrawiam
Ania
--
---------------------------------------------
Ania Wojciechowska
0 600 073 049
Użytkownik "Monika Czajka" <m...@a...waw.pl> napisał w wiadomości
news:3CED4D55.669A7A99@acn.waw.pl...
> Kochani Grupowicze,
> czy nie pogniewacie się, gdy znowu poproszę (pieknie :) o przepis? Teraz
> chodzi o sorbety. Byłam dzisiaj w sklepie i widziałam takie gotowe
> (zielona budka) w pojemnikach 500 ml. I pomyslałam, że może zrobić sama?
> Wiem, że chodzi o zachowanie odpowiednich proporcji między sokiem
> owocowym, sokiem z cytryny, cukrem i wodą - tylko jakich?
> Dopomóżcie, dobrzy ludkowie, w końcu chodzi o kalorie ;))
>
> sorbetowo dzisiaj nastawiona monika
>
> ps. a tak przy okazji - to gdzie mogę szukać archiwum grupy? Wtedy może
> będę Wam mniej głowę zawracać :))
> z góry dziekuję
|