Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsf
eed.icl.net!netnews.com!xfer02.netnews.com!newsfeed2.earthlink.net!newsfeed.ear
thlink.net!stamper.news.pas.earthlink.net!newsread2.prod.itd.earthlink.net.POST
ED!52846e47!not-for-mail
Message-ID: <3...@c...com>
From: dzieciol <p...@c...com>
Organization: Sciepowe rykowisko
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: pl,en,pdf
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sorbety - jak zrobic?
References: <3...@a...waw.pl> <ackp4n$4lg$1@info.cyf-kr.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 52
Date: Fri, 24 May 2002 07:24:35 GMT
NNTP-Posting-Host: 209.244.103.50
X-Complaints-To: a...@e...net
X-Trace: newsread2.prod.itd.earthlink.net 1022225075 209.244.103.50 (Fri, 24 May 2002
00:24:35 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 May 2002 00:24:35 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109541
Ukryj nagłówki
Anna Wojciechowska wrote:
>
> Herbaciany sorbet
>
> 2 lyżki czarnej herbaty
> 4 łyżki cukru
> 5 łyżek likieru wiśniowego(moze być inny owocowy)
> 1 mała pomarańcza
> wiśnie koktailowe
> listki mięty do dekoracji
>
> herbate zalac 2 szklankami wrzatku, pozostawic na 5 min pod przykryciem aby
> sie zaparzyla,starannie odcedzic
> napar poslodzic,ostudzic,przelac do plaskiego naczynia,wstawic do zamrazarki
> na 3 h
> co 0,5 h naczynie wyjmowac i mieszac zawartosc
> po uplywie tego czasu, spulchnic zamrozona mase,kruszac ja na kawalki lyzka
> lub mikserem
> przelozyc do szklanych pucharkow i polac likierem
> pomarancze pokroic w polplastry
> sorbet ozdobic wisniami mieta i pomarancza
> od razu podawac,sorbet jest najmaczniejszy silnie zamrozony
>
> a teraz Sorbet truskawkowy
> 30 dag dojrzalych truskawek
> 3 łyżki cukru
> pół szklanki wina deserowego
> listki melisy do przybrania
>
> truskawki rozgniesc przez sito
> wino uzupełnic woda pół na pół
> wino i cukier dodac do owocowego przecieru
> całośc mieszac do czasu az cukier sie rozpusci,zamrozic
> mrozaca sie mase co jakis czas wyjmowac i zamieszac po czym znow wstawic do
> zamrazalnika
> po kilku godzinach,rozdrobnic mikserem,wyłożyc do pucharkow ,przybrac melisa
> i podawac
>
> Bardzo wazna czynnoscia,ktora decyduje,zarowno o smaku jak i wygladzie,jest
> kilkakrotne mieszanie zamrozonej masy,dzieki czemu sorbety uzyskuja
> charakterystyczna postac zamrozonych kryształkow
>
W gruncie rzeczy to przypomina roznego rodzahu spaniszowskie 'ICE',
ktore sa jednak znacznie prostsze i szybsze w przyrzdaniu.
Na wozku zawodnik ma klocek lodu, ktory skrobie metalowa skrobaczka
i naklada, z czubkiem, do kubkow. Do tego ma cala baterie syropow w
butelkach z metalowymi rurko-lejkami. Do lodowej skrobanki leje,
dla niewtajemniczonych, cos egzotycznego i to wszystko. Nie probowalem
nie mialem odwagi, mimo ze przedsiebiorca pracowicie muchy od butelek
odgania a klocek pieluszka przykrywa.
|