Data: 2007-09-17 08:23:16
Temat: Re: sos do karkowki
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Misiek pisze:
>
> Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:fcit29$898$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po
>> wyjeciu z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej
>> zrobic? Najlepiej taki co by i do makaronu pasował.
>> Podrzuccie jakis przepisik :)
>>
>> dziekuje
>> M.
>
> serowy?
> czosnkowy?
>
>
Się mi puste wysłało - przed chwilą. Przepraszam.
A więc sos: mięso pokroić w plastry/porcje, do rondla dać cały sos z
pieczenia oraz nieco tłuszczu, który lubisz (nie masło) oraz pokrojonej
drobno cebuli. Poddusić cebulę na patelni, dolać nieco rosołu oraz
szczyptę Vegety (lub pokruszyć kostkę rosołu Knorr'a - wtedy dolać
więcej wody do mięsa), włożyć plastry mięsa, popieprzyć, przykryć. Dusić
5 minut - mięso nasiąknie sosem i płynem, stanie sie miękkie. Odstawić
rondel, podprawić sos zawiesiną mąki w wodzie, zagotować pod
przykryciem. Będzie to sos pieczeniowy - po prostu. Najlepszy i
najprostszy. Oczywiście można na jego bazie zrobić każdy inny, dodając
chrzan, duszone pieczarki itp.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|