Data: 2007-09-17 08:29:42
Temat: Re: sos do karkowki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fcldmi$o62$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Misiek pisze:
> >
> > Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
> > news:fcit29$898$1@inews.gazeta.pl...
> >> Witam,
> >>
> >> Upiekłam karkówke w rekawie i wczoraj była jeszcze fajna ale dzis po
> >> wyjeciu z lodówki na obiadek byłaby sucha. Jaki sos moge do niej
> >> zrobic? Najlepiej taki co by i do makaronu pasował.
> >> Podrzuccie jakis przepisik :)
> >>
> >> dziekuje
> >> M.
> >
> > serowy?
> > czosnkowy?
> >
> >
> Się mi puste wysłało - przed chwilą. Przepraszam.
> A więc sos: mięso pokroić w plastry/porcje, do rondla dać cały sos z
> pieczenia oraz nieco tłuszczu, który lubisz (nie masło) oraz pokrojonej
> drobno cebuli. Poddusić cebulę na patelni, dolać nieco rosołu oraz
> szczyptę Vegety (lub pokruszyć kostkę rosołu Knorr'a - wtedy dolać
> więcej wody do mięsa), włożyć plastry mięsa, popieprzyć, przykryć. Dusić
> 5 minut - mięso nasiąknie sosem i płynem, stanie sie miękkie. Odstawić
> rondel, podprawić sos zawiesiną mąki w wodzie, zagotować pod
> przykryciem. Będzie to sos pieczeniowy - po prostu. Najlepszy i
> najprostszy. Oczywiście można na jego bazie zrobić każdy inny, dodając
> chrzan, duszone pieczarki itp.
Przede wszystkim śmietanę do tego sosu, może być siekany koperek. Ale może
być mix z jednej czerwonej papryki ugotowanej lub upieczonej.
|