Data: 2003-04-01 06:28:11
Temat: Re: sos koperkowy
Od: "teekaa" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wiem czy zwykły ale ja robię taki od lat -
powinam teraz użyć słów "na bazie sosu beszamelowego", ale się aż boję.
Niech tam.
Mój przepis
w rondelku roztapiam łyżkę masła, dodaję łyżkę mąki pszennej - mieszam,
wlewam szklankę mleka, ewentualne grudki mąki rozgniatam lub przecedzam,
dodaję 1 szklankę bulionu (może być z kostki), dodaję gałkę muszkatałową (
około pól płaskiej łyżeczki do smaku ) - gotuję na wolnym ogniu około 10
minut - powstaje wspaniały w smaku i konsystencji sos, który jest podstawą
różnych innych:
koperkowego - koperek drobno siekam i wrzucam do gotowego sosu już nie
gotując
pomidorowego, korniszonowego, grzybowego i innych
Pozdrawiam TeeKaa
Użytkownik "Oleńka" <o...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:b695nu$oqr$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Jak sie robi sos koperkowy? Taki zwykły.....
> Ola
>
> --
> --------------------
> Księgarnia Internetowa "Kraina Książek"
> http://www.ksiegarnia.com.pl/
> Sprowadzamy książki z całego świata.
>
|