Data: 2003-04-16 14:18:51
Temat: Re: sos pomarańczowy
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
" Marta " wrote:
> Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np do piersi z
> kurczaka?
>
Wg przepisu Marty Gessler:
150 ml soku z pomaranczy
2 łyzki sosu sojowego
łyzeczka cukru
ząbek czosnku - rognieciony
1/4 łyzeczki pieprzu
tymianek (8 gałązek)
W tym przepisie wymieszane powyzsze składniki najpierw słuza za marynate do
miesa . Oryginalnie jest to schab, ale mi wyszedł zbyt suchy p ousmazeniu,
wiec nastepnym razem robiłam z piersiami kurcząt.
Potem nalezy podsmazyc mieso z obu stron na tłuszczu, a potem zalac je tą
marynatą, i dusic 8 - 10 minut.
Za pierwszym razem sos mi zgestniał ładnie sam z siebie,
za drugim tak średnio, i zaciągnełam go mąką - tez był dobry.
Zamiast swiezego tymianku dawałąm suszony.
Sos ma wyrazny posmak cytrusów, i kolor lekko pomaranczowy, swietnie sie
komponuje z całymi małymi ziemniaczkami i zieloną jarzynką na talerzu (
fasolka albo brokuły) :)
Smacznego.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
|