Data: 2002-03-06 14:01:27
Temat: Re: sos waniliowy
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik kw <k...@a...wbc.lublin.pl.NOSPAM> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@a...wbc.lublin.pl.NOSPA
M...
> sprobuj szarlotki na goraco z lodami np. waniliowymi - pyszne
>
>
Tak sobie mysle, ze ta bylaby ok, to mój nowy wynalazek, zrobiony zupelnie
przypadkiem jako eksperyment, bo szrlotki bardzo lubie. Na cieplo krucha i
sie fajnie lamie, drugiego dnia, pycha, a trzeciego mieciutka i dobra :-)
jeszcze nie napisalam nowoscia na stronie, bom leniwa, ale macie tu linka
:-))
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=192
i przepis, jak kto nie chce lezc na strone:
250g maki pszennej
250g maki krupczatki
150g cukru
200g margaryny albo masla
4 zóltka
5-6 lyzek kwasnej smietany
cukier waniliowy
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jablek (antonówki, renety)
3 lyzki cukru
cynamon albo rodzynki czy posiekane orzechy wloskie
cukier puder Jablka obrac i ugotowac z nich mus. Na poczatku mozna wlac
lyzke lub dwie wody, zeby jabluszka nie przywarly do dna garnka. Goracy mus
wymieszac z 3 lyzkami cukru (jesli ktos lubi slodka szarlotke mozna sypnac
wiecej cukru).
Maslo, make z proszkiem do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy posiekac
nozem. Dodac zóltka, smietana i szybko zagniesc gladkie ciasto.
Sredniej wielkosci, wysmarowana tluszczem blache, wylepic troche wiecej niz
polowa ciasta. Spód podpiec z kwadransik w piekarniku. Wyjac, nalozyc mus
jablkowy i posypac sowicie cynamonem. Z reszty ciasta uformowac zgrabne,
niezbyt grube waleczki i ulozyc paski na jablkach.
Piec okolo pól godziny do zrumienienia. Gotowe posypac cukrem pudrem i
zostawic do ostygniecia.
Bardzo kruche i niepracochlonne. Naprawde polecam.
Wkn
|