Data: 2002-03-07 20:57:04
Temat: Re: sos waniliowy/gruszki
Od: Magdalena Bassett <M...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
sh'eenaz wrote:
>
> Kiedys (gdy jeszcze nie bylam na diecie) zdarzalo mi sie chodzic do takiej
> malej kawiarenki na boską szarlotkę podawana na gorąco z bitą śmietaną i
> własnie sosem waniliownym.
> Kawiarenki już nie ma ale szarlotka 'chodzi za mną' od jakiegoś czasu, tylko
> sosu brakuje :(
> Czy ktoś może wspomóc mnie sprawdzonym przepisem na te pyszności.
To mi przypomnialo gruszki w sosie waniliowym:
5 gruszek
1/2 szklanki bialego wina
Gruszki obrac, wydrazyc od spodu, zachowac ogonek. Ustawic pionowo w garnku,
podlac winem, przykryc i na malutkim ogniu dusic 15 minut, zdjac z ognia i
trzymac pod przykryciem do ostygniecia.
Zrobic sos vaniliowy:
2 zoltka
3 lyzki cukru waniliowego
2 lyzki maki kartoflanej
1/2 szklanki smietanki
1+1/2 szklanki mleka
Zoltka utrzec z cukrem, az jasne i puszyste, dodac make kartoflana,
smietanke, wymieszac dobrze. W malym garnku zagrzac mleko, i do wrzacego
wlewac malym strumieniem mieszanke zoltkowa, ciagle mieszajac. Gdy
zacznie bulgotac, odstawic do wystygniecia.
Zetrzec 2 lyzki czekolady na tarce o grubych dziurach.
Na talerzykach wylac na spod 3-4 lyzki sosu waniliowego. Na srodku postawic
gruszke, posypac ja tarta czekolada. Mozna tez podawac z syropem czekoladowym.
Kto lubi, moze przybrac gruszke lisciem z miety. (Zeby ladnie wygladalo)
Syrop z gotowania gruszek mozna przechowac w sloiku w lodowce i uzyc jako
syropu do nasaczania biszkoptu do tortu.
Magdalena Bassett
|