Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: cezary gmyz <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: spaghetti alla carbonara
Date: Wed, 22 Aug 2001 11:52:00 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <B7A94D5F.291D%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
References: <3...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="US-ASCII"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 998473858 13711 213.146.32.135 (22 Aug 2001 09:50:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Aug 2001 09:50:58 GMT
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63649
Ukryj nagłówki
in article 3...@a...pl, Agnieszka Kutowska at
A...@a...pl wrote on 8/22/01 11:25 AM:
> Macie sprawdzony przeps?
>
> Pozdrawiam,
> Aga
>
To nie jest danie dla odchudzajacych sie, chyba ze, stosuje sie diete dra
Kwasniewskiego.Carbonara jest daniem banalnie latwym w przygotowaniu ale
bardzo smaczynym. Najpierw musisz pokroic boczek w passki lub kostke.
Nastepnie ruzcasz go na patelnie bez tluszczu i przesmazasz na jasnozloty
kolor, potem calosc zalewasz kieliszkiem wodki czystej (ewntualnie moze byc
wloska wodka gronowa grappa, ktora daje specyficzny samczek ale polskie
czyste w zupelnosci wystarcza). Potem calosc zalewasz smietana im tlustsza
tym lepsz i delikatnie zagotowujesz tzw. sos mrugajacy. Na tym etapie
przyprawiasz ja procz soli i pipeprzu daje rozmaryn i estragon. Mniej
elegancim ale smaczniejszym sposobem podawania carbonary jest dodadnie do
niej zimnego makaronu i podgrzanie go w sosie i na tym etapie dodadanie
parmezanu. Ja tak robie bo makaron przechodzi wtedy smakiem sosu. Po
wylozeniu na talerze na wierzchu kupki makaron ukladam surowe zoltko, ktore
kazdy z uczestnikow sam sobie rozmisza z makaronem. Tyle.
Czarek
|