Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: spaghetti alla carbonara
Date: Wed, 22 Aug 2001 17:19:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <9m0ihq$ebv$1@news.tpi.pl>
References: <3...@a...pl> <B7A94D5F.291D%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
NNTP-Posting-Host: dhcp15.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998493562 14719 213.25.201.15 (22 Aug 2001 15:19:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Aug 2001 15:19:22 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63706
Ukryj nagłówki
do ponizszego przepisu cezarego ja dodaje jeszcze galke muszkatolowa -
odrobine.
MechaGodzilla
Uzytkownik "cezary gmyz" <c...@z...media.pl> napisal w wiadomosci
news:B7A94D5F.291D%cezary.gmyz@zycie.media.pl...
> in article 3...@a...pl, Agnieszka Kutowska at
> A...@a...pl wrote on 8/22/01 11:25 AM:
>
> > Macie sprawdzony przeps?
> >
> > Pozdrawiam,
> > Aga
> >
> To nie jest danie dla odchudzajacych sie, chyba ze, stosuje sie diete dra
> Kwasniewskiego.Carbonara jest daniem banalnie latwym w przygotowaniu ale
> bardzo smaczynym. Najpierw musisz pokroic boczek w passki lub kostke.
> Nastepnie ruzcasz go na patelnie bez tluszczu i przesmazasz na jasnozloty
> kolor, potem calosc zalewasz kieliszkiem wodki czystej (ewntualnie moze
byc
> wloska wodka gronowa grappa, ktora daje specyficzny samczek ale polskie
> czyste w zupelnosci wystarcza). Potem calosc zalewasz smietana im tlustsza
> tym lepsz i delikatnie zagotowujesz tzw. sos mrugajacy. Na tym etapie
> przyprawiasz ja procz soli i pipeprzu daje rozmaryn i estragon. Mniej
> elegancim ale smaczniejszym sposobem podawania carbonary jest dodadnie do
> niej zimnego makaronu i podgrzanie go w sosie i na tym etapie dodadanie
> parmezanu. Ja tak robie bo makaron przechodzi wtedy smakiem sosu. Po
> wylozeniu na talerze na wierzchu kupki makaron ukladam surowe zoltko,
ktore
> kazdy z uczestnikow sam sobie rozmisza z makaronem. Tyle.
> Czarek
>
|