Data: 2007-01-03 20:34:41
Temat: Re: strucla świąteczna
Od: "Harold" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:459bfdda@news.home.net.pl...
> Strucla świąteczna - pod takim hasłem w Lidlu kupiłam w tym roku pyszne
> ciasto
No, nie wiem. Dla mnie strucla to drożdżowe ciasto z makiem i bakaliami
> Moja koleżanka mówi że to jest Sztolen (nie wiem jak to poprawnie się
> pisze,
> czy to jest właściwa nazwa) tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne.
Ma rację. Der Stollen(Christstollen), czyli drożdżowy placek świąteczny z
bakaliami.
Przepis na słynny od wieków drezdeński Stollen jest n. p. tu:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33481207
,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Hint, rodzynki "namaczać" w rumie.
Najlepszy po 3 tygodniach leżenia w chłodzie.
--
H.
|