Data: 2001-02-08 06:21:27
Temat: Re: suflet
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnes <a...@k...pl> wrote:
> > Klasyczne dodatki to ser, duszone ma masle puree ze szpinaku, puree z
> > mozgu wolowego, puree z watrobek drobiowych etc. etc.
>
> Najbardziej spodobal mi sie wariant puree z mozgu wolowego... mniam :-/
W taki razie podaje przepis na to puree:
Mozg wolowy obgotowujemy w court-bouillon i przecieramy przez sito.
Dadajemy do niego taka sama ilosc sosu beszamelowego z dodatkiem
smietany (6:1). Przyprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodac do tego
drobno posiekana szynke, sieakne grzyby, lub drobniutko posiekane i
podduszone na masle jarzyny.
Tym puree mozna uzywac m.in. do nadziewania pasztecikow z ciasta
francuskiego, tart, kapeluszy grzybowych etc.
Wladyslaw
|