Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!onyx.icpnet.pl!not-for-mail
From: "Ziuty" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: suflet
Date: Wed, 1 May 2002 13:36:10 +0200
Organization: Internet Cable Provider News Server
Lines: 26
Message-ID: <aaojqv$or9$1@onyx.icpnet.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: c22-120.icpnet.pl
X-Trace: onyx.icpnet.pl 1020252831 25449 62.21.22.120 (1 May 2002 11:33:51 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 May 2002 11:33:51 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:106412
Ukryj nagłówki
Suflet czekoladowy
15 dk czekolady
5 dk masła
1 szkl. mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 dk cukru
4 jaja
Czekoladę rozpuścić w płaskim garnku, dodać cukier, mąkę rozmieszaną z
mlekiem i zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,dodawać po jednum żółtku
ciągle ubijając - masa może być ciepła, ale nie za gorąca.Na końcu dodać
ubitą pianę z białek. Rozłożyć równo do foremek do sufletu, wysmarowanych
masłem i posypanych tartą bułką, ale nie więcej niż do połowy, bo ciasto
bardzo rośnie. Piec 35-40 min. w 180 C.Ostatnie 10 min. zwiększyć ogień.
Przyznaję się bez bicia, że tego sufletu jeszcze nie piekłam, inne owszem, i
wiem z doświadczenia, że one po upieczeniu sporo opadają, więc nie przejmuj
się, jeśli Ciebie to spotka. I oczywiście trzeba je jeść zaraz po
upieczeniu, na gorąco. Fajnie smakują polane jakimś słodkim sosem lub
czekoladą. Życzę smacznego - Ania
Mam też przepis na suflet z twarożkiem - chcesz?
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|