Data: 2003-04-06 17:41:09
Temat: Re: surowe ciasto
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:b6pmnf$h46$1@inews.gazeta.pl...
> Budyń i dużo bakalii???? To jest to, co tygrysy lubią najbardziej.
> Poproszę przepis, pliiiizzzzz:)
Ten mazurek to nic takiego wielkiego, do zrobienia.. ale to jedyny mazurek
ktory jadam.. bo nie jest tak strasznie slodki jak wiekszosc innych mazurkow
ktore znam.
Mazurek budyniowy:
7-8 paczek herbatnikow (petitki sa najlepsze - na wierzch mazurka idzie
polewa czekoladowa, wiec jak komus nie chce sie takowej robic, moze na
wierzchu poukladac petitki w czekoladzie)
3-4 torebki budyniu waniliowego lub smietankowego
do gotowania wziasc 2/3 porcji mleka przewidzianej w "przepisie" na budyniu
czyli jak mamy 3 torebki budyniu, to mleka nie 1,5 litra tylko litr
ostatnio jednak budynie podczas stygniecia przeobrazaja sie w dziwna packe
... dlategotez mleka daje nawet mniej niz litr (rok temu na 4 budynie dalam
litr mleka)
lyzka masla lub margaryny
bakalie - rodzynki, orzechy wloskie i laskowe, morele suszone pokrojone w
drobna kostke, papaja, banany suszone - w zeszlym roku przyuwazylam
mieszanka bakaliowa chyba afrykanska sie zwala, tam sa wszytskie bakalie
wymieszane, lacznie z dosc sporymi kawalkami kokosow)
Dno i boki blaszki, czy innego naczynia w ktorym mazurek bedzie stal,
wylozyc herbatnikami.
Ugotowac budyn i dodac do niego tluszcz. Zostawic do ostygniecia. Jak juz
lekko podstygnie wsypac bakalie i wymieszac. Mase wylozyc na herbatniki,
wyrownac i na wierzch nalozyc kolejna porcje herbatnikow. Wierzch polac
polewa czekoladowa, posypac wiorkami kokosowymi lub czym tam chcemy
udekorowac
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1 lyzka masla
2 lyzki kakao
3 lyzki goracego mleka
wszytsko razem roztopic, mieszac az zacznie "babelkowac" ;))
goraca wylewac na biszkopty
polewa zawsze sie udaje i na plackach ladnie wyglada
Marta
|