Data: 2009-11-03 07:31:00
Temat: Re: surówka z białej kapusty - jak
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ap3k" <...@...pl> napisał w wiadomości
news:20091102200347.3b7c86d7.a@d.pl...
> On Mon, 2 Nov 2009 13:04:00 +0100
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
>
>> A ja raczej bym byl za dodaniem moze sosu vinegret? na dobrej oliwie
>> z octem balsamicznym dobrego gatunku i pozostawienie surowki na 1-2
>> dni zeby "przeszlo" ?
>
> ale po co tak dlugo??? 1-2 dni... bez sensu.
> straci caly smak i zapach, wszysko przejdzie vinegretem. Jak ktos nie
> lubi kapsuty, niech jej nie je.
>
> Ja robie salatke z kapusty tak:
>
> zwykla kapusta
> czerwona kapusta
> chinska kapusta
> wloska kapusta
> (ilosc kapusty zalezy od ilosci osob, ktore karmic bedziemy) Brak
> jednej z kapust nie straszny, ale ja z czerwonej nie rezygnuje - daje
> ladny kolor.
>
> Usunac glaby, liscie cieniutenko pokroic. Do miski.
>
> Sos:
> 3 czesci oliwy extra vergine
> 1 czesc oleju sezamowego (tak jest w oryginalnym przepisie, ale ja
> sobie odpuszczam ten olej. dodaje po prostu wiecej oliwy)
> 2 czesci octu balsamicznego
> 2 czesci musztardy ziarnistej
> sol pieprz.
>
> Mieszamy wszystko razem, dodajemy sos do kapusty. po pol godzinie mozna
> jesc.
>
Hmmm niezle niezle :-) ale... ja bym odpuscil kapuste wloska chyba.. Jakos
oprocz wywarow warzywnych do zup kapusty wloskiej nie uzywam do niczego (no
moze sporadycznie do "innych" golabkow...
|