Data: 2005-11-09 00:10:41
Temat: Re: surówka z kapusty
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ToMasz" <w...@p...KOM> wrote in message
news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...
> witam
> napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
> zjesc.
>
> pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
>
Zielona kapusta?
Z kapust znam wloska, biala i czerwona.
To co zrobiles, proponuje wrzucic do gara i ugotowac w wodzie. Po odcedzeniu
doprawic sola pieprzem i uprzednio przygotowanym zasmazonym boczkiem
wedzonym pokrajanym w kostke z duza iloscia tluszczu.
-----
Mama mnie uczyla robic surowke z bialej kapusty, kroje na drobne paski, sole
i ugniatam /bez parzenia goraca woda/tak aby wypuscila sok. Nastepnie
doprawiam, ale niestety, nie moge uzyskac tego smaku, moze za kilka lat mi
sie uda.
Pozdr
MarekF
|