Data: 2005-11-09 08:50:30
Temat: Re: surówka z kapusty
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ToMasz" <w...@p...KOM> napisał w wiadomości
news:dkqt9h$gna$1@inews.gazeta.pl...
> witam
> napaliłem sie na zieloną kapuste. kazałem zonie kupic, a teraz musze to
> zjesc.
>
> pół główki pokroiłem( poszatkowałem) drobniutko, przelałęm wrzątkiem.
> poktoiłem w kosteczke nieregularną 2 cebule, wymieszałem wszystko razem.
> jest tego dużo i smakuje jak karma dla królików. JAk uratowac tą surówke?
>
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyżeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze, żeby był gęsty-np."Dekoracyjny" WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny
Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę.
Cukier
wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do
uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie
wymieszać.
Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Jest to jeden z przepisów na sałatkę coleslaw; robiłem wg tego przepisu,
wyszło bardzo dobre.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|