Data: 2004-11-12 21:34:39
Temat: Re: surowka z pora
Od: Paula <p...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Asiunia wrote:
> Zrobilam wczoraj surowke z pora. Przepis zaczerpniety z Kuchni Polskiej byl
> totalnym niewypalem. Kwasne toto (ketchup, musztarda, sok z cytryny - tak
> stalo w przepisie), do tego pokrojony w talarki por. Byly jeszcze inne
> przepisy, ale z jablkiem (ktorego nie toleruje w zestawie warzywo-owoc) i
> wszedobylskie pieczarki, ktorych nie lubie. Moze ktos ma wyprobowany przepis
> na pora, ale bez dodatku jak wyzejoraz bez pomidora, kukurydzy, salaty
> zielonej, to wszystko u mnie jest niejadalne.
Sprawdzona żelazna sałatka:
pory w cienkie talarki, podzielić palcami na luźne krążki
sparzyć (znaczy, no, przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą, coby ostygł.
Albo wystudzić, jak się nie spieszy.)
odsączyć dokładnie
pomieszać z w miarę drobno pokrojonym jajkiem/jajkami na twardo
solą, pieprzem i majonezem go.
Proporcje to 1 jajko na jednego średnio dużego pora.
pozdrawiam
Paula
|