« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-12 10:22:33
Temat: surowka z poraZrobilam wczoraj surowke z pora. Przepis zaczerpniety z Kuchni Polskiej byl
totalnym niewypalem. Kwasne toto (ketchup, musztarda, sok z cytryny - tak
stalo w przepisie), do tego pokrojony w talarki por. Byly jeszcze inne
przepisy, ale z jablkiem (ktorego nie toleruje w zestawie warzywo-owoc) i
wszedobylskie pieczarki, ktorych nie lubie. Moze ktos ma wyprobowany przepis
na pora, ale bez dodatku jak wyzejoraz bez pomidora, kukurydzy, salaty
zielonej, to wszystko u mnie jest niejadalne.
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-12 10:27:37
Temat: Re: surowka z poraowszem :
por (biała część) lekko sparzona, pokrojona w półtalarki,
1-2 ogórki kiszone (zależy od rozmiaru)
1/4 -1/3 szklanki groszku rozmrożonego
kopiasta łyżka majonezu, łyżka jogurtu, szczypta curry. Pyszności.
ita
ps.przepis autorstwa Layla, umieszczony niegdys na mniammniam.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:32:33
Temat: Re: surowka z poraUżytkownik "zuczek" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cn2368$205$1@news.onet.pl...
> ps.przepis autorstwa Layla, umieszczony niegdys na mniammniam.pl
A dzieki wielkie. Kiszone i groszek toleruje, z jogurtu zrezygnuje (nie
lubie), dodam wiecej majonezu :-))
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:32:45
Temat: Re: surowka z poraJa co prawda robię z jabłkiem, ale czasem również bez. Więc tak: pora
pokroić w poprzek na dość cienkie krążki. Wrzucić na moment do wrzątku, ale
wyłączonego. Znaczy zagotować wodę, wyłączyć, wrzucić pokrojonego pora,
zamieszać i od razu na sito. Przelać zimną wodą, osączyć. Bez tej wstępnej
obróbki moim zdaniem por jest niejadalny - twardy i piecący (jak mawiały
moje dzieci). Z kolei jeśli w tym wrzątku będzie za długo to się zrobi bez
smaku. Do tak przygotowanego pora dodać majonezu. I już. Jak kto lubi można
troszkę dosolić, albo dokwasić albo popieprzyć.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:49:46
Temat: Re: surowka z pora
Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:cn23ho$74g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ja co prawda robię z jabłkiem, ale czasem również bez. Więc tak: pora
> pokroić w poprzek na dość cienkie krążki. Wrzucić na moment do wrzątku,
ale
> wyłączonego. Znaczy zagotować wodę, wyłączyć, wrzucić pokrojonego pora,
> zamieszać i od razu na sito. Przelać zimną wodą, osączyć. Bez tej wstępnej
> obróbki moim zdaniem por jest niejadalny - twardy i piecący (jak mawiały
> moje dzieci). Z kolei jeśli w tym wrzątku będzie za długo to się zrobi bez
> smaku. Do tak przygotowanego pora dodać majonezu. I już. Jak kto lubi
można
> troszkę dosolić, albo dokwasić albo popieprzyć.
> Pozdrówka - Agnieszka
O własnie :)
Taki to por najlepsiejszy jest :)
Pozdr
CAT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:59:42
Temat: Re: surowka z poraAsiunia wrote:
> Zrobilam wczoraj surowke z pora. Przepis zaczerpniety z Kuchni Polskiej byl
> totalnym niewypalem. Kwasne toto (ketchup, musztarda, sok z cytryny - tak
> stalo w przepisie), do tego pokrojony w talarki por. Byly jeszcze inne
> przepisy, ale z jablkiem (ktorego nie toleruje w zestawie warzywo-owoc) i
> wszedobylskie pieczarki, ktorych nie lubie. Moze ktos ma wyprobowany przepis
> na pora, ale bez dodatku jak wyzejoraz bez pomidora, kukurydzy, salaty
> zielonej, to wszystko u mnie jest niejadalne.
Por drobno pokrojony z tartą marchewką i śmietaną. Proste i pyszne.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 11:30:38
Temat: Re: surowka z pora
Asiunia schrieb:
> Zrobilam wczoraj surowke z pora. Przepis zaczerpniety z Kuchni Polskiej byl
> totalnym niewypalem. Kwasne toto (ketchup, musztarda, sok z cytryny - tak
> stalo w przepisie), do tego pokrojony w talarki por. Byly jeszcze inne
> przepisy, ale z jablkiem (ktorego nie toleruje w zestawie warzywo-owoc) i
> wszedobylskie pieczarki, ktorych nie lubie. Moze ktos ma wyprobowany przepis
> na pora, ale bez dodatku jak wyzejoraz bez pomidora, kukurydzy, salaty
> zielonej, to wszystko u mnie jest niejadalne.
> A.
No to zrob sobie po bisurmansku. Otoz te pohance Turki dziela pora na
wzdloz a nastepnie kroja dosyc szeroko, bo na centymetr. Do tego ogorki,
podobnie w polplastry lub cwiartki, tez na centymetr. Pomidory w czastki
i papryke tez dosyc grubo. Dosyc obficie kropia to sokiem z cytryny i
polewaja oliwa. naturalnie sol i pieprz a niektorzy jeszcze suszona
miete. Ser feta dodaja ale nie widzialem oliwek.
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 11:43:05
Temat: Re: surowka z poraAsiunia wrote:
> Zrobilam wczoraj surowke z pora. Przepis zaczerpniety z Kuchni Polskiej byl
> totalnym niewypalem. Kwasne toto (ketchup, musztarda, sok z cytryny - tak
> stalo w przepisie), do tego pokrojony w talarki por. Byly jeszcze inne
> przepisy, ale z jablkiem (ktorego nie toleruje w zestawie warzywo-owoc) i
> wszedobylskie pieczarki, ktorych nie lubie. Moze ktos ma wyprobowany przepis
> na pora, ale bez dodatku jak wyzejoraz bez pomidora, kukurydzy, salaty
> zielonej, to wszystko u mnie jest niejadalne.
> A.
>
>
Ja robie salatke z pora pokrojonego drobno w poltalarki, do tego starty
na tarce zolty ser, jakis ostrzejszy w smaku, dodaje pokrojone nie za
drobno pieczarki, uprzednio podgotowane chwile we wrzatku i ostudzone,
zeby ser sie nie rozpuscil. Sol, pieprz, majonez wymieszany z jogurtem
do tego. Pyszne.
--
mojra
I hit the door, all the dudes hit the floor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 12:54:56
Temat: Re: surowka z pora
Kresowiec schrieb:
>
>
> No to zrob sobie po bisurmansku. Otoz te pohance Turki dziela pora na
> wzdloz
Ale Ty dziel po chrzescijansku i po Bozemu: wzdluz z zet z kropka.
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 13:49:11
Temat: Re: surowka z poraOn Fri, 12 Nov 2004 11:22:33 +0100, "Asiunia" <a...@w...pl>
wrote:
>Zrobilam wczoraj surowke z pora. Przepis zaczerpniety z Kuchni Polskiej byl
>totalnym niewypalem. Kwasne toto (ketchup, musztarda, sok z cytryny - tak
>stalo w przepisie), do tego pokrojony w talarki por. Byly jeszcze inne
>przepisy, ale z jablkiem (ktorego nie toleruje w zestawie warzywo-owoc) i
>wszedobylskie pieczarki, ktorych nie lubie. Moze ktos ma wyprobowany przepis
>na pora, ale bez dodatku jak wyzejoraz bez pomidora, kukurydzy, salaty
>zielonej, to wszystko u mnie jest niejadalne.
>A.
>
A taki?
pora pociac na plasterki dowolnej grubosci, posolic, wymieszac
odstawic. Tuz przed podaniem skropic (ale nie zalac!) sokiem z
cytryny i dodac dowolna ilosc gestej smietany. Owszem, bedzie
kwaskowate, ale nie az tak jak z ketchiupem (uo matku bosku...)
czy musztarda!. Majonezu tam tez nie uswiadczysz. Najlepsze jest
wlasnie tak od razu wymieszane, nic sie ma nie przegryzac poza
porem z sola
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |