« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-12 10:01:28
Temat: zaczyn na chlebek watykańskiZostałam obdarzona aż trzema takimi. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to
się podzielę. Jestem ze Szczecina.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-12 10:03:58
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiUżytkownik tapta napisał:
> Zostałam obdarzona aż trzema takimi. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to
> się podzielę. Jestem ze Szczecina.
>
A co to takiego? Pytam z bezinteresownej ciekawości ;)
--
pa, Basiabjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:07:11
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiOn Fri, 12 Nov 2004 11:01:28 +0100, tapta <t...@w...pl>
wrote:
>Zostałam obdarzona aż trzema takimi. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to
>się podzielę. Jestem ze Szczecina.
A co to ta watykanskosc?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:20:28
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiKrysia Thompson wrote:
> A co to ta watykanskosc?
>
Odpowiem zbiorczo :) Jest to taki zaczyn, który odpowiednio się
pielęgnuje przez 10 dni, by potem podzielić na 4 części z jednej upiec
chlebek, a resztę rozdać znajomym. Znałam to pod innymi nazwami również,
nie pamiętam jakimi, ale bardziej 'protestanckie' były. Zwał jak zwał,
ale moja mama kiedyś to piekła i dobre było.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:23:59
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiUżytkownik tapta napisał:
> Odpowiem zbiorczo :) Jest to taki zaczyn, który odpowiednio się
> pielęgnuje przez 10 dni, by potem podzielić na 4 części z jednej upiec
> chlebek, a resztę rozdać znajomym.
Taki łańcuszek szczęścia kulinarny?
Jaki jest efekt finalny? Tzn. jeśli mozesz, podaj składniki tego
watykańsko-protestanckiego produktu.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:55:44
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykański
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cn21ku$b6s$1@news.onet.pl...
> Zostałam obdarzona aż trzema takimi. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to
> się podzielę. Jestem ze Szczecina.
>
> --
> pozdrawiam
> tapta
ja tez calkiem niedawno dostalam, zaczyn nie pachnie najpiekniej, no ale...
pielegnowalam go wytrwale poki kot i moja corka wspolnie dzien przed
pieczeniem miski mi nie zrzucili z szafki. Troche sie wylalo, troche zostalo
w rozpaczy dorzucilam do wszystkiego maki, jajek i co tam jeszcze i nie
dzielac sie z nikim upielkam placek- pyszny. Najbardziej z faktu upieczenia
chlebka cieszyly sie moje kumpele ktore niestety nie zostaly obdarowane
zaczynem, dostaly za to gotowe ciacho
ewka co dzis w nastroju do pieczenia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:58:04
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiBasiaBjk wrote:
> Taki łańcuszek szczęścia kulinarny?
Coś w tym stylu.
> Jaki jest efekt finalny? Tzn. jeśli mozesz, podaj składniki tego
> watykańsko-protestanckiego produktu.
OK, podaję przepis załączony do zaczynu.
Aby chleb się udał, nalezy przestrzegać następujących zasad:
- chleb nie lubi metalu
- nalezy go mieszać drewnianą lub plastikową łyżką
- przechowywać w temp. pokojowej
- przykryć pojemnik lnianą ściereczką
Dzień 1 - chleb przyzwyczaja się do otoczenia
Dzień 2 - j.w.
Dzień 3 - zamieszać drewanianą łyżką
Dzień 4 - j.w.
Dzień 5 - dodać po szklance mleka, mąki i cukru
Dzień 6 - zamieszac drewniana łyżką
Dzień 7 - j.w.
Dzień 8 - dodać po szklance mleka, maki i cukru
Dzień 9 - zamieszać drewnianą łyżką
Dzień 10 - podzielić na 4 części, trzy rozdać ludziom, a do 4 dodać 2
szklanki mąki, 4 jaja, 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, zamieszać łyżkąna jednolita masę, przełożyć do foremki i piec
30-4- minut w 180-200 st. C.
Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście całej rodzinie. Piecze
sie go tylko raz w życiu. Oddajac ciasto, oddaj przepis.
W końcówke nie wierzę, ale efekt kulinarny ponoć dobry, a o to chodzi :)
Co do zaczynu, to trzebaby pogooglac, ale ktoś kiedyś też na niego
przepis podawał tu na grupie.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 11:02:56
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiUżytkownik tapta napisał:
>
> Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście całej rodzinie. Piecze
> sie go tylko raz w życiu. Oddajac ciasto, oddaj przepis.
>
> W końcówke nie wierzę, ale efekt kulinarny ponoć dobry, a o to chodzi :)
Czyli magia :)
Najwazniejsze, że jestes zadowolona z efektu. Zastanawia mnie jedno:
skoro proszek do pieczenia, to po co zaczyn?
Nie spotkałam się jeszcze, by jedno ciasto rosło i na zaczynie, i na
proszku. No, ale jeszcze dużo przede mną (mam nadzieję) :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 13:53:33
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykańskiOn Fri, 12 Nov 2004 11:20:28 +0100, tapta <t...@w...pl>
wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>
>> A co to ta watykanskosc?
>>
>
>Odpowiem zbiorczo :) Jest to taki zaczyn, który odpowiednio się
>pielęgnuje przez 10 dni, by potem podzielić na 4 części z jednej upiec
>chlebek, a resztę rozdać znajomym. Znałam to pod innymi nazwami również,
>nie pamiętam jakimi, ale bardziej 'protestanckie' były. Zwał jak zwał,
>ale moja mama kiedyś to piekła i dobre było.
aaaaa, mniej wiecej rozumiem - ja kiedys hodowalam zaczyn na
niemieckie ciasto z jablkami - German friendship cake ...hhhmmmmm
bardzo dobre bylo ale mi sie zaczyn wzial i w koncu zmarnowal -
bo sie robi zostawiajac i sobie mala czesc zaczynu, dodaje sie
make etc albo "albo etcetera" i tak w kolko
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 22:42:06
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykański
> ja tez calkiem niedawno dostalam, zaczyn nie pachnie najpiekniej, no ale...
ewka co dzis w nastroju do pieczenia
Pachnie to okropnie po upieczeniu niestety też. Dostałam,upiekłam i wstyd się
przyznać(do dziś mam wyrzuty sumienia,bo jak nazwa wskazuje to podobno chleb
watykański) całość znalazła się koszu.
Netka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |