Data: 2007-01-04 02:50:59
Temat: Re: sushi przepis
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
ZbyszekZ wrote:
>
> On Jan 3, 12:16 am, Magdalena Bassett <i...@b...com>
> wrote:
>
>>monikamil wrote:
>>
>>>nie widze zadnej zaleznosci
>>>kleistosci / plukanienaprawde? moim zdaniem jest ogromna roznica w sypkosci
ugotowanego ryzu,
>>
>>ktory byl plukany czy tez nie. Wiadomoo, ze ryz do sushi jest innego
>>gatunki i klei sie bardziej niz inne, mimo to wydaje mi sie, ze
>>wyplukanie go do cna pozbawi go duzej ilosci skrobii i zmniejszy kleistosc.
>
>
> Wydaje Ci się czy wiesz?
Wydaje mi sie, na podstawie dlugoletniego gotowania ryzu. naukowo nie wiem.
> Mnie się wydaje że płukanie i moczenie może wspomóc wydzielanie
> skrobii w trakcie gotowania, a dzieki usunięciu sypkiej, wysuszonej
> mączki z wierzchu kleistość ziaren może być jeszcze lepsza ;-)
>
W Chinach ryz sie plucze po to, zeby byl sypki. Kleistego ryzu, ktory
podaje sie dzieciom, nie plucze sie po to, zeby sie lepiej kleil. Moze w
Japonii jest odwrotnie.
MB
|