Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.b
mj.net.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: suszona kielbasa
Date: Fri, 4 Nov 2005 19:41:25 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 64
Message-ID: <dkg9ja$9b0$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dkcsut$3fc$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkd1c3$lh4$1@polsl.gliwice.pl>
<dkd41a$rhk$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkf22o$8uo$1@polsl.gliwice.pl>
<4...@g...pl> <dkf4j8$9r9$1@polsl.gliwice.pl>
<dkg35a$6an$1@news.lublin.pl> <dkg4kg$3mn$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<dkg661$9s7$1@news.lublin.pl> <dkg6v2$6j8$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<dkg85d$9s7$2@news.lublin.pl> <dkg94e$8q1$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1131129259 9568 84.205.178.230 (4 Nov 2005 18:34:19 GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Nov 2005 18:34:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0544-8, 2005-11-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251967
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> napisał w wiadomości
news:dkg94e$8q1$1@bmj-lx1.bmj.net.pl...
>
> > > Powiem tylko jedno Kupisz np telewizor z napisem made In Japan...
> > > skad pewnosc ze on jest wyprodukowany w Japonii?
> >
> > Stąd, że telewizora nie mam w zwyczaju kupować na targu u naszych
braci
> zza
> > wschodniej granicy.
Tez nie kupuje u "naszych przyjaciol zza wschdniej granicy"
Tyle tylko ze 6 lat pracowalem w hurtowni RTV i wiem jakie przekrety sa
robione i co ludzie kupuja w sklepach FIRMOWYCH z nalepkami "Made In Japan"
> > > znikad
> > > Z nalepki li tylko
> > > Wierzysz wszyskiemu co napisane?
> > > Bo ja nie
> >
> > W każdym razie bardziej wierzę w napis na nalepce na moim telewizorze,
> niż w różne rzeczy przeczytane na Usenecie. ;)
Zgoda nie mozna slepo wierzyc w usenet
> > > I przyznaje sie uczciwie ze bladze czasem ale w przypadku ulepszaczy
> jestem pewiem ze norma nakazuje ich uzywanie
> >
> > Ale może jednak nie zawsze?
Jedno przyznam ze sa odstepstwa... nieliczne zreszta Wystepuja glownie w
przypadku prastarych receptur (wiele z nich jest prawnie chronionych)
> > > A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture
od
> > > wiekow taka sama
> > > Tak jak i chorizo.
> >
> > No to mamy dwie możliwości: albo norma nie wymusza dodatków we
> wszystkich przypadkach, albo nakazuje dodawanie takiej ilości
'ulepszaczy', jaka i
> tak się znajdowała w tradycyjnie produkowanych wędlinach. Ani jedno ani
drugie
> mi specjalnie nie przeszkadza. Chcę sobie kupić coś bez ulepszaczy -
proszę
> > bardzo. Chcę sobie kupić parówki z zawartością mięsa 5% - też nie ma
> sprawy.
> > Wolność wyboru.
patrz wyzej
> > A wracając do tego mitycznego unijnego przepisu - miło by było, gdybyś
> jednak
> > miał jakieś większe wsparcie, niż rozmowa z rzeźnikiem.
> >
> > Pedro.
No coz jesli rzeznik znajacy sie na rzeczy nie jest dla Ciebie wiarygodnym
zrodlem informacji...
Ja w tym momencie EOT definitywnie
|