Data: 2005-11-04 19:24:50
Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
> Moze jednak zdecyduj sie o czym mowwimy aktualnie bo jeszcze pare postow
> wyzej mowilismy o suszeniu kielbasy
> Kontekst byl taki ze wedliny w Polsce sie popsuly przez...
> A nie ze szynka Parmenska... itd
OK, ustalmy, o czym mówimy. Stwierdziłeś, że normy unijne wymagają dodawania
do wędlin określonej ilości konserwantów. Na liczne pytania o źródło i treść
tej ustawy odpowiedziałeś, że wiesz o tym od znajomego rzeźnika i nie chce Ci
się szukać. OK - twoje prawo. Ponieważ okazało się, że istnieją wędliny, do
których receptur żadna ustawa się nie miesza, twój rzeźnik, przy całym dla
niego szacunku, traci na wiarygodności. Ale oczywiście żadnych konkretów nie
podasz, bo łatwiej się na wszystkich obrazić i napisać EOT.
> Starka- Polski odpowidnik whisky (szkockiej czy jakkolwiek to nazwiesz) - w
> wiekszosci krajow jednak nazywany wlasnie whisky
Chyba jednak techniki produkcji się różnią.
> Winiak- Polski odpowiednik brandy (coniacku) w wiekszosci krajow wlasnie
> nazyany brandy (potocznie Coniack)
Nie polski odpowiednik, tylko polska nazwa.
> Jałowcówka- Polski odpowiednik Ginu i tak właśnie w wiekszosći krajów
> nazywany
A tu już całkiem nie. Jałowcówka to nalewka na owocach jałowca, natomiast
w przypadku ginu jałowiec dodaje się do zacieru - przed destylacją.
> Nie chodziło mi o to że mamy nasze nazwy zastępować. Zastanawialem się co
> spowodowało że one przetrwaly po prostu
Bo po prostu znaczą co innego.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|