Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.b
mj.net.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: suszona kielbasa
Date: Fri, 4 Nov 2005 19:58:05 +0100
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 76
Message-ID: <dkgaii$ada$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <dkffue$f57$1@polsl.gliwice.pl> <4...@g...pl>
<dkfjan$heh$1@polsl.gliwice.pl> <3...@u...de>
<4...@g...pl> <dkg3cb$2fi$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<dkg5jq$536$02$1@news.t-online.com> <dkg7b2$6vo$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
<dkg9aa$9s7$3@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1131130259 10666 84.205.178.230 (4 Nov 2005 18:50:59 GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Nov 2005 18:50:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0544-8, 2005-11-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251975
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:dkg9aa$9s7$3@news.lublin.pl...
> Kondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
>
>
> > MOwie ze sie popsuly wlasnie poprzez masowe stosowanie ulepszavczy itd
>
> Zaraz, zaraz. Parę postów wcześniej pisałeś, że taka np. szynka
parmeńska i
> chorizo produkowane są według tych samych receptur, co kiedyś. Może jednak
się
> zdecyduj, o co Ci chodzi.
Moze jednak zdecyduj sie o czym mowwimy aktualnie bo jeszcze pare postow
wyzej mowilismy o suszeniu kielbasy
Kontekst byl taki ze wedliny w Polsce sie popsuly przez...
A nie ze szynka Parmenska... itd
> > Ech wiecie co Idzdzie do zawodowego rzeznika i pogadajcie z nim
> > Zobaczycie co Wam powie
> > ja juz nie mam na was sily
>
> >> > to mniej wiecej tak samo jak na wina gazowane "marki" np Cin-Cin
> > (fuuuj),
> >> > Dorato, Igristoje i inne mowi sie szampan a ta nazwa jest
zarezerwowana
> > dla
> >> > win gazowanych (czy tez raczej musujacych bo gazowane sa sztucznie
> > nasycane
> >> > CO2) pochodzacych z szampanii i jedynie z tamtejszych winnic
> >> > Inny przyklad? Nazwa Coniac uzywana dla wiekszosci brandy
> >>
> >> mówi się, ale sprzedawać pod tą nazwą nie wolno. Teraz dyskutują już
np.
> >> Rosjanie o przyjęciu do WTO i jednym z punktów dyskusji jest właśnie
> >> "Szampanskoje". W importach do Unii jest tylko Igristoje na nalepce.
> >> Na ogrzewacz do wody moja babcia mówiła junkers, choć junkersa on nie
> >> był, a na pieluchy też ludzia mówią pampersy, choć mogą być innej
firmy.
> >>
> >> Waldek
>
> > Ale sa sprzedawane pod tymi nazami
> > tak samo jak mowilo sie dawniej elektrolux na odkurzacz, junkers na
gazowy
> > przeplywowy podgrzeacz wody, szampan na wszystkie sampanopodobne wina ,
> > koniak na wszystkie brandy (swoja droga ciekawe dla czego w Polsce
zachowala
> > sie np. nazwa Starka, Winiak, Jalowcowka - czyzby "duma" komunistyczna?
Ze
> > niby nie mozemy sprzedawac ginu, whisky, brendy, szkockiej bo to
> > kapitalistyczne stretne rzeczy sa?)
>
> A skąd - to spisek żydokomuny oczywiście. Nie bardzo rozumiem, o co Ci
> chodzi. Przecież starka to wódka leżakowana w dębowych beczkach, winiak to
nic
> innego jak polska nazwa brandy, a jałowcówka to o ile się nie mylę nalewka
na
> jagodach jałowca - czym niby mamy te nazwy zastępować?
>
> Pedro.
Starka- Polski odpowidnik whisky (szkockiej czy jakkolwiek to nazwiesz) - w
wiekszosci krajow jednak nazywany wlasnie whisky
Winiak- Polski odpowiednik brandy (coniacku) w wiekszosci krajow wlasnie
nazyany brandy (potocznie Coniack)
Jałowcówka- Polski odpowiednik Ginu i tak właśnie w wiekszosći krajów
nazywany
Nie chodziło mi o to że mamy nasze nazwy zastępować. Zastanawialem się co
spowodowało że one przetrwaly po prostu
I tyle
Pozdrawiam
Kondziorek
|