« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2005-11-04 11:31:36
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek wrote:
>>>Powiem tylko jedno Zastanowcie sie czemu Polskie wedliny sa chwalone na
>>>swiecie a np. Niemieckie juz nie?
>>
>>nie wszędzie. Moje dzieci np. polskiej kiełbasy nie tkną, bo im knurem
>>zalatuje. A niemiecka szynka (ta dobra, nie z jakiegoś dyskontu) jest
>>też ceniona.
>
>
> Odpowiem po Twojemu
> Kupuj ta lepsza
> A czym ma zalatywac? fiolkami?
> BTW - Dla tego dzieci nie lubia (w wiekszosci) dziczyzny bo zalatuje...
> wiatrem jak to sie popularnie mowi
po prostu w Niemczech mięso knura nie jest dopuszczone do obrotu (za
wyjątkiem produktów regionalnych ;-)) i dzieciaki do nich nie przywykły
i ich nie lubią.
>
> Odpowiem cytatem "bzdury gadasz panie"
> Krakus byl dosc drogi na swiecie
> Dostalismy kiedys za starych czasow "kartkowych" w paczce z Australii szynke
> krakus (puszka z tego co pamietam 3 kilo ale glowy uciac nie dam ze nie bylo
> to 1 kilo albo 5 kilo) i krakowska Krakus - byly metki na nich i w
> porownaniu do innnych wwyrobow z tamtych stron byly bardzo drogie
u nas produkty Krakusa były stosunkowo tanie, ale jak na tą cenę dobre.
Oprócz tego za komuny był to produkt, którym płacono za inne towary
(barter, znaczy się) i coś z nim trzeba było zrobić.
>>>p.s. Wloskie szynki sa bardzo smaczne jednak glownie te z gornej polki
>>
>>niemiecka ze Szwarcwaldu też, to samo hiszpańskie.
>>
>>Waldek
>
>
> czytasz??
czytam
> zaczyna mnie to irytowac po prostu
> Cytat z poprzedniego mojego pstu "...(Powtorze po raz kolejny nie mowie tu o
> regionalnych potrawach)..."
no to zdefiniuj proszę, co to jest dla ciebie regionalna potrawa. Bo
według ciebie kiełbasa krakowska jest też regionalna. Ja kupuję te
szynki w Berlinie i na mój chłopski rozum regionalnymi towarami bym ich
nie nazwał. Można je kupić na całym świecie, za wyjątkiem USA, Izraela i
krajów muzułmańskich ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2005-11-04 11:38:31
Temat: Re: suszona kielbasaOn Fri, 4 Nov 2005 11:46:46 +0100, "Kondziorek" <p...@g...pl>
wrote:
>
>U?ytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisa? w
>wiadomo?ci news:5m9mm1lkrt53kq0mjlf4mftu1fh95vhvtr@4ax.com...
>> >> >A tak juz BTW to zastanow sie najpierw czemu wedliny w calej unii
>smakuja
>> >> >tak samo (jedynie w Polsce jeszcze sie do norm Unii nie dostosowali)
>> >> >
>> >> To Ty jadles wedliny z calej Unii??
>> >>
>> >> Kot, co z niejednego pieca kielbasy jadal...
>> >
>> >Jadalo sie tu i uwdzie
>> >Poza tym mam znajomych ktorzy jezdza po calym swiecie
>> >I nie raz rozmawialismy na te wlasnie tematy
>> >
>> >Pozdrowienia
>> >Kondziorek
>>
>>
>> Ja sie dalej pytam - w CALEJ unii?? probowales wszystkich
>> unijnych? Np we Wloszech?
>>
>> Pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>1. pytasz pierwszy raz wiec nie dalej...
Ze co?
>2. Wloskie regionalne (powtorze dla malo czytatych REGIONALNE) wyroby maja
>swoj specyficzny niepowtarzalny smak
Jak i kazde inne ...jadles york ham? (regionalne, ale tylko z
nazwy :P )
>3. Polskie potrawy maja swoj niepowtarzalny smak i sa bardzo cenione na
>calym swiecie
Dawniej na pewno tak, od jakichs 3-4 lat taka np Sopocka (zawana
tu wdziecznie Sopoka :) ) jest gumowata, podobna do najtanszej
tzw szynki tutaj
>4. sprobuj szynki niemieckiej, angielskiej itp itd Roznicy nie zobaczysz
>(oprocz powtorze REGIONALNYCH wyrobow)
Co masz na mysli pod nazwa "szynka"? gotowana? pieczona? wedzona?
surowa? szpikowana roznymi takimi?
>5. Odnosze wrazenie ze jestem straszliwie nielubiany na tej grupie poniewaz
>jesli cos powiem od razu spotykam sie z atakiem
>Nawet jesli jest to na prawde dobry przepis (w najlepszym wypadku pozostaje
>on calkowicie bez odzewu)
>
>Wnioski?
Straszliwie jak straszliwie ale czasem mi sie wydaje, ze piszesz
cos albo celowo, albo niewsiadomie, co na pewno wzbudzi
kontrowersje, bo albo autoryatywnie bez podstaw, albo zupelnie
oedwrotnie :P z lubieniem to nie ma w ogole nic wspolknego.
a przepis moze pozostac bezx odezwu z wieeeelu przyczyn, ale czy
kazdy sie musi tlumaczyc?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2005-11-04 11:41:15
Temat: Re: suszona kielbasa
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3t0v4jFppufoU1@uni-berlin.de...
> po prostu w Niemczech mięso knura nie jest dopuszczone do obrotu (za
> wyjątkiem produktów regionalnych ;-)) i dzieciaki do nich nie przywykły
> i ich nie lubią.
Zgoda jednak czy to znaczy ze jest gorsze??
POza tym ze kielbasa zalatuje knurem to zle?
Bynajmniej pachnie tym z czego jest zrobiona a nie ...
> >
> > Odpowiem cytatem "bzdury gadasz panie"
> > Krakus byl dosc drogi na swiecie
> > Dostalismy kiedys za starych czasow "kartkowych" w paczce z Australii
szynke
> > krakus (puszka z tego co pamietam 3 kilo ale glowy uciac nie dam ze nie
bylo
> > to 1 kilo albo 5 kilo) i krakowska Krakus - byly metki na nich i w
> > porownaniu do innnych wwyrobow z tamtych stron byly bardzo drogie
>
> u nas produkty Krakusa były stosunkowo tanie, ale jak na tą cenę dobre.
> Oprócz tego za komuny był to produkt, którym płacono za inne towary
> (barter, znaczy się) i coś z nim trzeba było zrobić.
Byl? Jesli wogole mozna go bylo dostac... Chyba zapomniales juz jak za
zwyklym salcesonem sie stalo czy pasztetowa (ktore nota bene wtedy byly
bardzo tanie a teraz dobry salceson jest drozszy od srdniej jakosci szynki)
Zgadza sie byly to towary "spod lady" idelanie nadajace sie na lapowki
a barter?
hehehe Rosja wziela od nas szynke krakusa a my wzamian za to dalismy jej
wegiel Tak wygladal barter :)
a jesli chodzi o kraje zachodnie ... zgoda placilismy tytmi wedlinami czasem
> > czytasz??
> czytam
To czemu wybiorczo?
>
> > zaczyna mnie to irytowac po prostu
> > Cytat z poprzedniego mojego pstu "...(Powtorze po raz kolejny nie mowie
tu o
> > regionalnych potrawach)..."
>
> no to zdefiniuj proszę, co to jest dla ciebie regionalna potrawa. Bo
> według ciebie kiełbasa krakowska jest też regionalna. Ja kupuję te
> szynki w Berlinie i na mój chłopski rozum regionalnymi towarami bym ich
> nie nazwał. Można je kupić na całym świecie, za wyjątkiem USA, Izraela i
> krajów muzułmańskich ;-)
>
> Waldek
Kielbasa krakowska jest kielbasa regionalna
Jednak zauwaz ze zatracila w sumie swoja regionalnosc (np krakowska robiona
w Gdyni)
A czy ta szynka z berlina nazywa sie berlinska?
jak mozna kupoiwac w Niemczech cos co jest duzo lepsze w POlsce
Rzecz gustu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2005-11-04 11:46:49
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek wrote:
> Dobry czlowieku, bzdury pleciesz
> Rozmawiales z tym czlowiekiem?
> czytales artykul na ten temat w Nowinach Gliwickich?
> Znasz normy europejskie dotyczace mies i wedlin?
> NIe nikt mi nie zabroni tyle ze po prostu nie zostana dopuszczone do obrotu
> (handlu)
> Poczytaj sobie sam Ja go czytalem
Dobrzy ludzie - pisać to se każdy może (troche lepiej lub gorzej :))
Kupuję w sklepie, gdzie są wędliny z prawdziwego mięsa. Sa dwa razy
droższe, na eksport pewnie ich nie dopuszczą, ale są. Własnie pożarłam
"watrobianke ze świniobicia", 100% wieprzowiny, skład: watroba, mieso,
pieprz, sól, majeranek, cebula.
A unia niech sobie je parówki :>
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2005-11-04 11:48:07
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek wrote:
>czytasz??
>
>
Czytam. I oczom nie wierze.
>zaczyna mnie to irytowac po prostu
>Cytat z poprzedniego mojego pstu "...(Powtorze po raz kolejny nie mowie tu o
>regionalnych potrawach)..."
>
>
A szynka parmenska to potrawa regionalna? A wina burgundzkie? Ej, kazdy
produkt trzeba przeciez GDZIES wyprodukowac...
Kot i gnocci z sosem grzybowym (z grzybow lokalnych: champignons de
Paris ;PP)
--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2005-11-04 11:48:42
Temat: Re: suszona kielbasa
>> no to zdefiniuj prosz?, co to jest dla ciebie regionalna potrawa. Bo
>> wed?ug ciebie kie?basa krakowska jest te? regionalna. Ja kupuj? te
>> szynki w Berlinie i na mój ch?opski rozum regionalnymi towarami bym ich
>> nie nazwa?. Mo?na je kupi? na ca?ym ?wiecie, za wyj?tkiem USA, Izraela i
>> krajów muzu?ma?skich ;-)
>>
>> Waldek
>
>Kielbasa krakowska jest kielbasa regionalna
>Jednak zauwaz ze zatracila w sumie swoja regionalnosc (np krakowska robiona
>w Gdyni)
>
Tak samo szwarcwaldzka czy prosciutto di san Daniele czy York
ham........
>A czy ta szynka z berlina nazywa sie berlinska?
>jak mozna kupoiwac w Niemczech cos co jest duzo lepsze w POlsce
>Rzecz gustu...
matku bosku...
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2005-11-04 11:49:35
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek wrote:
>>po prostu w Niemczech mięso knura nie jest dopuszczone do obrotu (za
>>wyjątkiem produktów regionalnych ;-)) i dzieciaki do nich nie przywykły
>>i ich nie lubią.
>
> Zgoda jednak czy to znaczy ze jest gorsze??
> POza tym ze kielbasa zalatuje knurem to zle?
> Bynajmniej pachnie tym z czego jest zrobiona a nie ...
nie jest gorsze, tylko jak pisałem, też kwestia smaku.
>>u nas produkty Krakusa były stosunkowo tanie, ale jak na tą cenę dobre.
>>Oprócz tego za komuny był to produkt, którym płacono za inne towary
>>(barter, znaczy się) i coś z nim trzeba było zrobić.
>
>
> Byl? Jesli wogole mozna go bylo dostac... Chyba zapomniales juz jak za
> zwyklym salcesonem sie stalo czy pasztetowa (ktore nota bene wtedy byly
> bardzo tanie a teraz dobry salceson jest drozszy od srdniej jakosci szynki)
> Zgadza sie byly to towary "spod lady" idelanie nadajace sie na lapowki
> a barter?
> hehehe Rosja wziela od nas szynke krakusa a my wzamian za to dalismy jej
> wegiel Tak wygladal barter :)
> a jesli chodzi o kraje zachodnie ... zgoda placilismy tytmi wedlinami czasem
barter w handlu zagranicznym. Polska nie miała gotówki i płaciła np.
mięsem (którego w Polsce z tego względu nie było w sklepach).
>>no to zdefiniuj proszę, co to jest dla ciebie regionalna potrawa. Bo
>>według ciebie kiełbasa krakowska jest też regionalna. Ja kupuję te
>>szynki w Berlinie i na mój chłopski rozum regionalnymi towarami bym ich
>>nie nazwał. Można je kupić na całym świecie, za wyjątkiem USA, Izraela i
>>krajów muzułmańskich ;-)
>>
>>Waldek
>
>
> Kielbasa krakowska jest kielbasa regionalna
> Jednak zauwaz ze zatracila w sumie swoja regionalnosc (np krakowska robiona
> w Gdyni)
no widzisz, bo tak to jest, jak nie ma zastrzeżeń regionalnych (np.
unijnych). W unii możesz robić polską kiełbasę na Malcie, ale nie możesz
robić włoskiego makaronu w Kopenhadze. Włosi byli na tyle mądrzy, że
prawo unijne wykorzystali dla ochrony swoich (regionalnych) towarów. I
te regionalne towary są sprzedawane na całym świecie z UE włącznie i
smakują (a niektórym może i nie smakują).
> A czy ta szynka z berlina nazywa sie berlinska?
Która? Mogę tu kupić kilkadziesiąt różnych, może się i berlińska znajdzie.
> jak mozna kupoiwac w Niemczech cos co jest duzo lepsze w POlsce
> Rzecz gustu...
no i kilometrażu. Myślisz, że będę jeździł po 10 deko szynki 100km w
jedną stronę do Słubic by tam w supermarkiecie jakiś szajs kupić?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2005-11-04 11:49:49
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek napisał(a):
> Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
[...]
> Czytalem i co?
> Widocznie czytasz i nie rozumiesz
[...]
Zdaje się, że właśnie odwracasz kota ogonem.
>>Rozmawiales z tym czlowiekiem?
[...]
> Co mam rzucic?? rozmowe ?
> artykul ktory byl zamieszczony jakis z rok temu?
Tak, poproś ich o zrzut:
http://www.nowiny.gliwice.pl/
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2005-11-04 11:51:11
Temat: Re: suszona kielbasaDnia 2005-11-04 08:19:54 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:
> A tak juz BTW to zastanow sie najpierw czemu wedliny w calej unii smakuja
> tak samo (jedynie w Polsce jeszcze sie do norm Unii nie dostosowali)
Nie smakują tak samo. Ktoś Cię oszukał.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2005-11-04 11:51:36
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek wrote:
>Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
>news:3t0v4jFppufoU1@uni-berlin.de...
>
>
>
>>po prostu w Niemczech mięso knura nie jest dopuszczone do obrotu (za
>>wyjątkiem produktów regionalnych ;-)) i dzieciaki do nich nie przywykły
>>i ich nie lubią.
>>
>>
>Zgoda jednak czy to znaczy ze jest gorsze??
>POza tym ze kielbasa zalatuje knurem to zle?
>
>
Knur smierdzi...
Kot
--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |