Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: suszona kielbasa
Date: Fri, 4 Nov 2005 12:41:15 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 60
Message-ID: <dkfhcq$g5r$1@polsl.gliwice.pl>
References: <4369df77$0$5434$f69f905@mamut2.aster.pl>
<dkcqp8$kik$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4369ef58$0$5428$f69f905@mamut2.aster.pl>
<dkcsut$3fc$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkd1c3$lh4$1@polsl.gliwice.pl>
<dkd41a$rhk$1@nemesis.news.tpi.pl> <dkf22o$8uo$1@polsl.gliwice.pl>
<f...@4...com>
<dkfehu$e8h$1@polsl.gliwice.pl> <3...@u...de>
<dkffue$f57$1@polsl.gliwice.pl> <3...@u...de>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1131104474 16571 213.227.72.169 (4 Nov 2005 11:41:14 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Nov 2005 11:41:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251801
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3t0v4jFppufoU1@uni-berlin.de...
> po prostu w Niemczech mięso knura nie jest dopuszczone do obrotu (za
> wyjątkiem produktów regionalnych ;-)) i dzieciaki do nich nie przywykły
> i ich nie lubią.
Zgoda jednak czy to znaczy ze jest gorsze??
POza tym ze kielbasa zalatuje knurem to zle?
Bynajmniej pachnie tym z czego jest zrobiona a nie ...
> >
> > Odpowiem cytatem "bzdury gadasz panie"
> > Krakus byl dosc drogi na swiecie
> > Dostalismy kiedys za starych czasow "kartkowych" w paczce z Australii
szynke
> > krakus (puszka z tego co pamietam 3 kilo ale glowy uciac nie dam ze nie
bylo
> > to 1 kilo albo 5 kilo) i krakowska Krakus - byly metki na nich i w
> > porownaniu do innnych wwyrobow z tamtych stron byly bardzo drogie
>
> u nas produkty Krakusa były stosunkowo tanie, ale jak na tą cenę dobre.
> Oprócz tego za komuny był to produkt, którym płacono za inne towary
> (barter, znaczy się) i coś z nim trzeba było zrobić.
Byl? Jesli wogole mozna go bylo dostac... Chyba zapomniales juz jak za
zwyklym salcesonem sie stalo czy pasztetowa (ktore nota bene wtedy byly
bardzo tanie a teraz dobry salceson jest drozszy od srdniej jakosci szynki)
Zgadza sie byly to towary "spod lady" idelanie nadajace sie na lapowki
a barter?
hehehe Rosja wziela od nas szynke krakusa a my wzamian za to dalismy jej
wegiel Tak wygladal barter :)
a jesli chodzi o kraje zachodnie ... zgoda placilismy tytmi wedlinami czasem
> > czytasz??
> czytam
To czemu wybiorczo?
>
> > zaczyna mnie to irytowac po prostu
> > Cytat z poprzedniego mojego pstu "...(Powtorze po raz kolejny nie mowie
tu o
> > regionalnych potrawach)..."
>
> no to zdefiniuj proszę, co to jest dla ciebie regionalna potrawa. Bo
> według ciebie kiełbasa krakowska jest też regionalna. Ja kupuję te
> szynki w Berlinie i na mój chłopski rozum regionalnymi towarami bym ich
> nie nazwał. Można je kupić na całym świecie, za wyjątkiem USA, Izraela i
> krajów muzułmańskich ;-)
>
> Waldek
Kielbasa krakowska jest kielbasa regionalna
Jednak zauwaz ze zatracila w sumie swoja regionalnosc (np krakowska robiona
w Gdyni)
A czy ta szynka z berlina nazywa sie berlinska?
jak mozna kupoiwac w Niemczech cos co jest duzo lepsze w POlsce
Rzecz gustu...
|