Data: 2007-09-13 11:22:26
Temat: Re: suszone pomidory-do czego?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Roman Rumpel" <romane@screwspam,gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fc1qoo$p6v$1@inews.gazeta.pl...
> Joanna KK dość niespodziewanie napisał(a):
>> Widzę w sklepie na półce suszone pomidory w oliwie i w słoiku rzecz
>> jasna :-) Do czego mozna je zastosowac?
>>
>> JKK
>
> Witam i pozdrawiam po długiej nieobecności na grupie
>
> A co do pytania:
>
> Po prostu do jedzenia, np. do przegryzania tak jak oliwki
> Można pokrojone dodawać do sałaty(ek). Albo tak jak ja wczoraj - zawijałem
> takiego pomidorka w szynkę westfalską (może być każda inna z tego typu) i
> tak podjadałem pod popijane różne dobre rzeczy.
Kiedyś w telewizorze przyuważyłam program kulinarny chyba z Pascalem, ale
nie pamiętam.
Podawał przepis na takie piersi z kurczaka zawijane w boczek, ze szpinakiem
i fetą w środku.
Dwa dni temu miałam gości i zrobiłam pewną wariację na temat tego przepisu
mianowicie piersi z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w środku. Mój
małżonek, jak zobaczył całą blachę tych roladek to się zapytał, gdzie ten
pułk wojska, co to wszystko zje. Pułk nie był potrzebny wszystko znikło, aż
się bałam, czy nie zabraknie.
A co do szczegółów.
Z jednej piersi kurczaka robimy 6 roladek.
Pierś z kurczaka dzielimy na pół - wykrawając kości i chrząstki.
Każdą z części na płasko na pół i nie rozdzielając jeszcze na 3 części w
poprzek.
W ten sposób mamy 6 kawałków podzielonych na pół na płasko.
Rozdzielamy taką parę wkładamy w środek pomidorka i kawałek fety (potrzebna
jest taka twarda, a nie z "mlekovity").
Zawijamy z boczek wędzony surowy - ja do każdej roladki używałam dwóch lub 3
plasterków, żeby kurczak był całkiem zawinięty. Kładziemy na blachę
złączeniem do dołu. W TV mówili, że to trzeba piec 10 minut i może na porcję
z jednej piersi to faktycznie wystarczy, ale żeby ciepło dotarło dobrze do
całej blachy z 4 piersi i żeby to się przyrumieniło, to potrzeba około pół
godziny.
Ja to podałam z sałatką grecką i pieczywem.
Wersja oryginalna ze szpinakiem tez jest super.
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
|