Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszone pomidory-do czego? Re: suszone pomidory-do czego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: suszone pomidory-do czego?

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-09-12 21:06:01
Temat: Re: suszone pomidory-do czego?
Od: "ania" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Bardzo dziękuję. ania
> Mięsiste (nie wodniste) nieduże pomidory na połówki, duże na ćwiartki
> (wykroić "głąbik").
> Ususzyć w suszarce do grzybów - najpierw skórą do dołu, żeby się nie
> przyklejały (mają być ususzone do stanu lekko wilgotnego - czyli
> takiego, aby nie wypływał sok przy naciśnięciu - zupełne wiórki się nie
> nadają). Suszenie trwa z małymi przerwami 3 dni. Należy zamieniać tace,
> aby pomidory równo się wysuszyły, bo te na najwyższych tacach są suszone
> wolniej.
> Układam na tacy jeden kawałek przy drugim skórką do dołu - łatwiej
> wykonywać nastepne czynności. Posypuję gruboziarnistą(!) solą kamienną
> (wcześniej można ją podgrzać na patelni dla dezynfekcji i ostudzić),
> pieprzem zielonym (lepszy, niż czarny, do tego celu) grubo zmielonym,
> bazylią suszoną - dość obficie.
> Potrzebny jest też czosnek - ja daję podsuszony nieco (lepiej w ciepłym
> piekarniku) aby
> stracił pierwsza surowość , ale nie stał się wiórkiem , pokrajany
> wzdłuż ząbków na mniejsze cząstki, ale może być i świeży. Oczywiście to
> posypywanie można wykonać po ułożeniu warstwy pomidorów w słoiku, ale
> trzeba pilnowac, aby każdy plasterek dostał swoja porcję.
> Pomidory układam w słoikach po dżemie ( wygotowanych, suchych) ,
> przekładając czosnkiem dość
> obficie - najlepiej na każdej warstwie pomidorów połozyć 3-4 kawałeczki
> czosnku. Czosnku się nie bój , nie będzie przesady w aromacie.
> Lekko ugniatam każdą warstwę po ułożeniu, a na koniec zalewam oliwą do
> pełna, porcjami, obracając słoikiem trzymanym za dno, aby oliwa wciekła
> w zakamarki. Na wierzchu czosnek i oliwa - czosnek na wierzchu traktuję
> też jako mechaniczny "dociskacz" pomidorów. Zakręcić szczelnie i do
> lodówki na dół.
> Odsączyć nieco z oliwy przed podaniem.
> Uwaga: wypraktykowałam, że wcale nie są do suszenia najlepsze odmiany
> przemysłowe, np. owalne "Konsule", lecz właśnie te najsłodsze, sałatkowe
> pomidory, byle nie sama woda. Suszu wychodzi mniej, ale smak -
> zdecydowanie lepszy, a nawet boski, w porównaniu np. z suszem z
> pomidorów Konsul - robiłam z takich i z takich, to wiem. Z przemysłowych
> susz wychodzi bez smaku zupełnie, a z sałatkowych - słodko-kwaśny,
> pyszny, trudno zresztą opisać ten smak dokładnie.
>
>
>
>
> --
> XL wiosenna
> ====================================================
==========================
> Chwilami jestem tu:
> http://groups.google.pl/groups/profile?
enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.09 Joanna Duszczyńska
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.