Data: 2005-07-08 13:51:24
Temat: Re: "svickova"
Od: Grzegorz Mucha <m...@z...mielonka-wytnij-precz.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 8 Jul 2005 15:46:35 +0200 w imieniu
grupy trzymajacej wladze Laik i mowi:
> Cześć Waldemar Krzok
> Wed, 06 Jul 2005 21:44:38 +0200 napisałeś:
>
>> kojarzy się z tymto gotowanym w sosie chrzanowym.
>
> svickova na smitanie (jakos tak sie nazywa) - slodkawy, gesty, smietanowy
> sos, na poledwicy konfitura, do tego knedliki i najczesciej kapusta
> zasmazana.
> takie danie Czesi serwuja w okolicach Nachodu, Broumova, Kralik. nie wiem
> jak gdzie indziej.
Wszędzie, wszędzie - to właśnie takie danie prawie narodowe. A z innej
beczki, to na Słowacji mają piękny zwyczaj okraszania pierogów wędzoną
słoniną - mniam!
mucher
|