Data: 2001-12-26 14:29:39
Temat: Re: świąteczne muffinki /poprawione proporcje!
Od: <b...@n...se>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >może macie jakiś pomysł na "Świąteczne" muffinki. Takie z bakaliami itepe.
> >Kupiłam sobie foremke na te babeczki i dopiero się wprawiam...
>
> Wklejam Basię....
>
> "Muffins z borowkami
---------------------------
Z przerazeniem zobaczylam, ze proporcje w przepisach sie zupelnie nie
zgadzaja!!!! Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, ze pisalam automatycznie
1/2, a na polskich kompach wychodzi cos zupelnie innego!
Sle jeszcze raz, teraz z prawidlowymi proporcjami.
Muffins z biala czekolada
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
0,5 lyzeczki soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
niecala szklanka mleka
1 jajko
2,5 dkg margaryny
10 dkg posiekanej bialej czkolady
Wszystkie suche skladniki wymieszac (za wyjatkiem czekolady). Zmiksowac mleko z
jajkami i tluszczem. Wlac to do wymieszanych "suchych" skladnikow i na koniec
dodac czekolade. Wlac do foremek i piec w 225 stopni przez 8-12 minut.
Muffins ze szpinakiem i serem owczym "feta"
75 g zamrozonego szpinaku poszatkowanego
1 lyzka posiekanej bazylii moze byc mrozona
0,5 szklanki (1,25 decylitra) mleka
15 dkg masla
1 lyzka cukru
0,5 lyzeczki soli
2 jajka
3 decylitry maki pszennej (mozna pol na pol z pszenna i graham)
0,5 pokrojonej cebuli najlepiej czerwonej
125 gramow sera feta pokrojonego na kawalki
Wymieszac szpinak, bazylike i mleko. Odstawic az bedzie mialo temperature
pokojowa.
Ubic maslo z cukrem i sola, najlepiej mixerem recznym. Dodawac po jednym
jajku ubijajac. Dodac make. Wymieszac. Dodac po trochu szpinak z mlekiem
mieszajac. Wlac do foremek. Wetknac po kilka kawaleczkow sera i plasterek
cebuli. Piec 10 minut w 240 stopni.
Muffins jablkowo- serowe
75 gramow startego na grobej tarce ostrego sera np cheddar
3 lyzki posiekanego szczypiorku
1,5 decylitra mleka
150 gramow (dl) masla
1 lyzka cukru
0,5 lyzeczka soli
2 jajka
3 dl maki pszennej (albo pol na pol z grahamowa)
1 lyzeczka tymianku
1 jablko
Wymieszac ser, szczypiorek i mleko. Odstawic. Zmixowac maslo z cukrem i
sola. Dodac po jednym jajku ubijajac. Wmieszac make. Dodac mleko z serem.
Dodac tymianek. Wymieszac dokladnie. Wlac do foremek i piec 10 minut w 240
stopni.
Bob´s hockey muffins
7,5 decilitrow (dl) maki pszennej
5 lyzeczek proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki soli
2,5 dl sera parmezanu
200 gramow baconu, pokrojenego na kawalki i usmazonego
1 butelka piwa
25 g roztopionego masla
Wymieszac wszyskie suche ingrediencje. Dodac bacon i ser.
Wlac piwo i dokladnie wymieszac. Wlozyc do foremek i piec
20-25 minut w 180 stopniach.
Muffins á là Morze Srodzziemne
5 dl maki
2 lyzki stolowe poszatkowanej bazyli (ja uzywam suszonej)
0,5 lyzeczki soli
1 dl sera parmezanu
1 jajko
3 lyzki oliwy z oliwek
2,5 dl mleka
1 dl suszonych pomidorow (u nas mozna kupic suszone na
sloncu, jak takich nie masz to podaje nizej przepis na
pomidory suszone w piekarniku)
1 dl poszatkowanych czarnych oliwek
1 lyzka stolowa proszku do pieczenia
Wymieszac make, proszek, bazylie, sol i ser w misce. Jajko
ubic lekko. Dodac oliwe i mleko. Wlac do miski i wymieszac z
pozostalymi skladnikami. Dodac pomidory i oliwki. Wlac do
foremek. Piec 20-25 minut w 190 stopni.
Suszone pomidory
Pokroic pomidory na cwiartki. polozyc na blasze skorka w dol. Piec w 90
stopniach 4-5 godzin. Otwierac piekarnik co jakis czas, zeby wypuscic
wilgoc.
Muffins z szynka i chrzanem 8 szt
2 dl maki
0,5 lyzki proszku do pieczenia
0,5 lyzki cukru
0,5 dl roztopionego masla
1 jajko
10 dkg pokrojonej szynki
3 lyzeczki startego chrzanu
2 lyzeki musztardy
0,5 dl smietany kwasnej
Wszystkie "suche" skladniki wymieszac ze soba. Dodac reszte. Wymieszac
dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15 minut w 200 stopniach
Muffinki kukurydziano-chili
2 dl maki
0,5 lyzki proszku do pieczenia
0,5 lyzki cukru
50 g stopionego masla
1 jajko
1 dl mleka
0,5 posiekanej papryczki chili
0,5 lyzeczki sosu chili Heinz´a
100 g ziaren kukurydzy z puszki
2 lyzki szczypiorku
proszek paryki do posypania
Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodac pozostale skladniki
i wymieszac. Wlac do foremek za pomoca lyzki. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Powermuffins,
5 dl maki
1 dl platkow owsianych
0,5 dl oterbow owsianych (mozna zastapic maka)
3 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki soli
2 jajka
3 dl mleka
150 g roztopionego masla
kawaleczki szynki
kawaleczki zoltego sera
Wymieszac suche skladniki ze soba. W drugiej misecce ubic jajka z mlekiem i
maslem. Wlac mleko z jajkami do maki. Dodac szynke i ser. Wymieszac. Wlac do
foremek i piec w 175 stopniach okolo 30 minut.
Muffins cytrynowo-szczypiorkowe
4 dl maki pszennej
0,5 lyzeczki soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka bikarbonatu (soda oczyszczona)
6 lyzek masla
2 lyzki cukru
2 jajka
3 dl mleka
Skorka starta z 1 cytryny
Peczek szczypiorku posiekanego
Wymieszac suche skladniki ze soba. W drugiej misecce zmixowac maslo z
cukrem, dodac mleko i jaka. Wlac jajka z mlekiem do miseczki z suchymi
skladnikami. Dodac szczypiorek i skorke cytrynowa. Wymieszac dokladnie. Wlac
do foremek i piec 20-25 minut w 170 stopni.
Muffins sniadaniowe
3 dl müsli
4,5 dl maki( ponad 2 szklanki)
2 lyzeczki sody oczyszczonej
0,5 lyzeczka soli
2 jajka
2,5 dl mleka
3 lyzki miodu
100 g stopionego masla
Wymieszac suche skladniki w miseczce. Ubic jajka i wmieszac do maki. Dodac
mleko, miod i stopione maslo. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 200
stopniach.
Muffins z borowkami ( u mnie to czarne jagody nic innego
100 g masla
2 dl cukru
2 jajka
1 lyzeczka cukru waniljowego
0,5 dl mleka
3 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g borowek (2 dl)
25 g wiorek z migdalow
Cukier i maslo utrzec bardzo dokladnie. Dodac po jednym
jajku ucierajac dalej. Dodac cukier waniljowy i mleko.
Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac do
foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
Carrot-cream cheese muffins (zdrowe i naprawde dobre)
3,5 dl maki
1 dl cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 dl utartej marchewki (okolo 250 g)
1 dl rodzynkow
50 g roztopionego masla lub margaryny
0,5 pomaranczy
2,5 mleka kwasnego
2 jajka
1 lyzeczka cynamonu
100 g tlustego twarogu (philadelphia)
50 g orzechow wloskich
Zmieszac make, cukier i proszek do pieczenia w misce. Dodac
marchewke i rodzynki, dokladnie wymieszac.Dodac maslo, sok z
pomaranczy, mleko kwasne, jajka i cynamon. Wymieszad
dokladnie. Wlac do foremek. na koniec wcisnac do ciasta
kawalki sera. Na wierzch polozyc polowki orzecha wloskiego.
Piec kolo 30 minut w 175 stopni.
Muffins piernikowe (przepis od mojej pacjentki, od ktorej dostalismy te
muffiny tuz przed wielkanoca)
100 g masla
1 decylitr cukru
2 jajka
2,5 decylitra maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 decylitr mleka kwasnego
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka imbiru
½ lyzeczka mielonych gozdzikow
Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka ucierajac. wmieszac make,
proszek do pieczenia, przyprawy i mleko. Wlac do formy. Piec
w 225 stopniach przez 12-15 minut. Troche tlustej smietany
kwasnej rozmieszac z rozpuszczona lyzeczka zelatyny (mozna
rozpuscic w lyzce smietany na malym ogniu) i posmarowac nia
wystygniete muffiny. Na to posypac wiorki kokosowe
wymieszane z kilkoma kroplami zoltego barwnika. Smakuje jak
piernik a wygladaja bardzo wielkanocnie.
Muffins szafranowe
125 g masla
1,5 dl cukru
2 jajka
1 opakowanie 0,5 g szafranu
4,5 dl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1,5 dl mleka
1 dl rodzynkow
Zmixowac maslo z cukrem. Dodawac po jednym jajku. Wmieszac szafran, make i
proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Dodac rodzynki. Wlac do foremek.
Piec 15-20 minut w 175 stopni.
Hawaiimuffins
3 jajka
2 dl brazowego cukru
3 strarte marchewki
1,5 dl oleju
3 dl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
0,5 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru waniljowego
1 dl rodzynkow
1,5 dl wiorek kokosowych
1,5 dl posiekanych orzechow laskowych
Glazura:
100 g sera Philadelphia (tlustego serka homogenizowanego, odsaczonego)
2 dl cukru pudru
Ubic jajka z cukrem. Dodac marchewki i oliwe. Wymieszac make, proszek do
pieczenia i pozostale skladniki w odziellnej misecce. Wlac jajka do maki,
wymieszac dokladnie. Wlac do foremek. Piec 15-20 minut w 225 stopni.
Wymieszac serek z cukrem pudrem i posmarowac tym muffinki.
Muffins pomaranczowe
125 gramow masla
2 jajka
2 dl cukru
skorka i sok z jednej pomaranczy
2,5 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
do przybrania 100 g czekolady
Stopic maslo. Ubic jajka z cukrem. Umyc pomarancz. Zetrzec skorke, wycisnac
sok.
Dodac do jajek. Dodac make pomieszana z proszkiem. Wymieszac. Wlac do
foremek. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. Polozyc kawalek czekolady na
kazdy goracy muffinek.
Muffinki bezowe
75 g masla
1 jajko
1 zoltko
1,5 cukru
1 dl smietany kremowki
2 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka soku z cytryny
Ciasto bezowe:
1 bialko
4 lyzki cukru
Stopic maslo i ostudzic. Ubic jajko i zoltko z cukrem. Dodac smietane, make,
proszek do pieczenia, sok cytrynowy i maslo. Ubic bialko na sztywno, dodac
ostroznie cukier. Wlac ciasto do foremek. Na wierzch polozyc ciasto bezowe.
Piec 15 minut w 175 stopniach.
Muffinki czekoladowe
50 g masla
2 jajka
1 dl cukru
1 dl cukru brazowego
1,5 lyzki kakao
2 lyzeczki cukru waniljowego
3 dl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 dl smietany kwasnej, tlustej
Ubic jajka z cukrem. Dodac kakao, cukier waniljowy, make i proszek. Stopic
maslo i dodac do ciasta. Wlac do foremek. Piec 8-10 minut w 200 stopniach.
Muffins pychota
150 g masla
2 dl cukru
2 jajka
100 g czekolady
1 dl maki ziemniaczanej
1,5 dl maki pszennej
1 lyzeczka proszku
sok i skorka z pol pomaranczy
Utrzec maslo z cukrem. Dodac jajka. Dodac posiekana czekolade, maki i
proszek. Dodac sok i skorke z pomaranczy. Wymieszac dokladnie. Wlac do
foremek i piec w 200 stopniach przez 10 minut.
Amerykanskie czekoladowe muffinki
240 g maki
1 3/4 dl cukru
4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cukru waniljowego
2 szczypty soli
2 jajka
1 dl kakao
100 g posiekanej czekolady
3 dl mleka
1 dl oleju
1 dl posiekanych orzechow peca (pecanut) albo wloskich
W jednej misecce wymieszac suche, w drugiej ubic okolo 1 minuty mokre
skladniki. Wymieszac ze soba. Wlac do foremek i piec w 180 stopni 20-25
minut.
Muffins Belli (Bella to moja kolezanka)
Ciasto:
2 jajka
3 decylitry (dl) cukru
1 lyzeczka cukru wailjowego
4 lyzki kakao
1 szczypta soli
1,5 dl maki
100 g roztopionego tluszczu
Krem:
100 g masla
4 lyzki cukru
2 lyzeczki maki
1 dl mleka
1 dl smietany kremowki
2-4 lyzeczek kakao
Ciasto:Ubic jajka z cukrem, bardzo dokladnie. Dodac
pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. Wlac ciasto do
foremek i piec w 160 stopniach 12-15 minut.
Ciasto ma byc "niedopieczone" w srodku jak sie je wyjmuje.
Ostudzic.
Krem: Wymieszaj wszystkie skladniki w garnku i gotuj az krem
zgestnieje. Mieszaj podczas gotowania, zeby sie nie
przypalil. Zdejmij z plytki i podstudz.
Wlej krem do zaglebienia jakie sie wytworzylo na muffins.
Ostudz. Zamrozic pojedynczo, jak sie zamroza to mozna
przelozyc do woreczka plastykowego.
Wyjac z zamrazalnika na 20 minut przed podaniem.
Te muffins maja jedna wielka wade- bardzo szybko znikaja z
zamrazalnika!
Teraz smacznego
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|