Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: święta wegetariańskie
Date: Wed, 4 Apr 2007 15:50:22 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <ev0abq$f6v$1@inews.gazeta.pl>
References: <ev06jd$o02$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: office.cpartners.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175694522 15583 85.232.245.106 (4 Apr 2007 13:48:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Apr 2007 13:48:42 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-User: kajetana_kinga
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294436
Ukryj nagłówki
Użytkownik "jojo" <j...@n...co.uk> napisał w wiadomości
news:ev06jd$o02$1@atlantis.news.tpi.pl...
> proszę, poratujcie...
>
> potrzebuję SPRAWDZONYCH przepisów na zupełnie wegetariańskie święta. Przede
> wszystkim interesuje mnie pasztet z warzyw, tymbaliki z jaj przepiórczych bez
> żelatyny (agar? pektyna?), oraz jakieś nowe fajne bajery, bo deska serów na
> wielkanoc jakoś tak niefajnie się komponuje... W internecie jest sporo stron z
> przepisami vege, ale pytam o sprawdzone, polecane przepisy. Macie jakieś
> pomysły?
>
Pasztet z fasoli (z przepisu mojej dobrej koleżanki Joanny)
Bez proporcji, bo wszystko zawsze robi na oko.
Składniki:
fasola biała - kto jaką lubi
marchew
pietruszka (korzeń)
seler
zmielone drobno orzechy włoskie i/lub laskowe
zmielone siemię lniane
płatki owsiane (koniecznie górskie)
zielona pietruszka
pieczarki albo suszone grzyby
cebula
Fasolę namoczyć. Gotowac do miękkości w osolonej wodzie, pod koniec gotowania
dodać marchew, pietruszkę i seler. Dodać namoczone płatki, zmielone siemię
lniane i orzechy, grzyby (jeśli pieczarki to uduszone z cebulką do miękkości,
jeśli suszone grzyby to rozmoczone), dodać sól pieprz do smaku, jak kto lubi to
czosnek i wszystko zemleć.
Mielimy mielimy
Mielimy
Mielimy
Mielimy
Odsączamy jeśli za rzadkie.
Doprawiamy czym tam lubimy (autorka przepisu poleca np. słodką paprykę).
Wkładamy do foremek na paszetet (takie z folii) albo do foremek jak do piernika
i pieczemy ok 2h w temperaturze 180-200 stopni.
Jak jadłam ten pasztet to nie mogłam uwierzyć, że nie ma w nim mięsa :)
Pozdrawiam
K
|