Data: 2007-04-04 13:50:22
Temat: Re: święta wegetariańskie
Od: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jojo" <j...@n...co.uk> napisał w wiadomości
news:ev06jd$o02$1@atlantis.news.tpi.pl...
> proszę, poratujcie...
>
> potrzebuję SPRAWDZONYCH przepisów na zupełnie wegetariańskie święta. Przede
> wszystkim interesuje mnie pasztet z warzyw, tymbaliki z jaj przepiórczych bez
> żelatyny (agar? pektyna?), oraz jakieś nowe fajne bajery, bo deska serów na
> wielkanoc jakoś tak niefajnie się komponuje... W internecie jest sporo stron z
> przepisami vege, ale pytam o sprawdzone, polecane przepisy. Macie jakieś
> pomysły?
>
Pasztet z fasoli (z przepisu mojej dobrej koleżanki Joanny)
Bez proporcji, bo wszystko zawsze robi na oko.
Składniki:
fasola biała - kto jaką lubi
marchew
pietruszka (korzeń)
seler
zmielone drobno orzechy włoskie i/lub laskowe
zmielone siemię lniane
płatki owsiane (koniecznie górskie)
zielona pietruszka
pieczarki albo suszone grzyby
cebula
Fasolę namoczyć. Gotowac do miękkości w osolonej wodzie, pod koniec gotowania
dodać marchew, pietruszkę i seler. Dodać namoczone płatki, zmielone siemię
lniane i orzechy, grzyby (jeśli pieczarki to uduszone z cebulką do miękkości,
jeśli suszone grzyby to rozmoczone), dodać sól pieprz do smaku, jak kto lubi to
czosnek i wszystko zemleć.
Mielimy mielimy
Mielimy
Mielimy
Mielimy
Odsączamy jeśli za rzadkie.
Doprawiamy czym tam lubimy (autorka przepisu poleca np. słodką paprykę).
Wkładamy do foremek na paszetet (takie z folii) albo do foremek jak do piernika
i pieczemy ok 2h w temperaturze 180-200 stopni.
Jak jadłam ten pasztet to nie mogłam uwierzyć, że nie ma w nim mięsa :)
Pozdrawiam
K
|