Data: 2001-09-27 09:45:11
Temat: Re: syrop cukrowy
Od: "Maria" <t...@b...gnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...tpi.pl...
> On Wed, 26 Sep 2001 15:53:01 +0200, "Maria" <t...@b...gnet.pl>
> wrote:
>
>
> >Łatwy rzeczywiście:
> >1 litr wody + 1 kg cukru gotujemy aż zgęstnieje.Przelewamy do butelki i
> >przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
> >podaję wg "Leksykonu 1444 napojów mieszanych"
>
> Zadle litr i kilogram, zadne "az zgestnieje"... Tzw. "syrop normalny"
> to kilogram cukru w litrze, ale nie wody a gotowego syropu. Zeby go
> uzyskac miesza sie kilogram cukru z 0.4l wody (mniej wiecej dwie
> szklanki). Procedura uzyskania polega nastopniowym dodawaniu cukru do
> gotujacej wody, po rozpuszczeniu calego kilograma nalezy uzupelnic
> ubytek odparowanej wody do objetosci 1l - oczywiscie woda goraca,
> zagrzac pod przykryciem i wystudzic - nie od rzeczy bedzie dodanie1-2g
> kwasku cytrynowego coz abezpieczy przed krystalizacja syropu.
>
> --
> Darek
Wiem, ze syropy są różnego stopnia, w zależnosci do czego mają służyc:
inny do konfitury inny do robienia lukru.
Ten o który proszono był do drinków i moja odpowiedż była wg leksykonu dot.
tegoż. Przyznaję, barmanem nie jestem, ale uczciwie podałam źródło cytowanej
receptury.
Masz wprawę w robieniu drinków z syropem? NApisz coś więcej. Może ten
Leksykon nie taki dobry. Mój mąż się napala na różności i już parę
zaznaczył.
CZy taki słodziutki drink czasem nie nazywa się "morderca pań"
pozdr. Maria Tomanek
|