Data: 2001-09-26 22:06:26
Temat: Re: syrop cukrowy
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 26 Sep 2001 15:53:01 +0200, "Maria" <t...@b...gnet.pl>
wrote:
>Łatwy rzeczywiście:
>1 litr wody + 1 kg cukru gotujemy aż zgęstnieje.Przelewamy do butelki i
>przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
>podaję wg "Leksykonu 1444 napojów mieszanych"
Zadle litr i kilogram, zadne "az zgestnieje"... Tzw. "syrop normalny"
to kilogram cukru w litrze, ale nie wody a gotowego syropu. Zeby go
uzyskac miesza sie kilogram cukru z 0.4l wody (mniej wiecej dwie
szklanki). Procedura uzyskania polega nastopniowym dodawaniu cukru do
gotujacej wody, po rozpuszczeniu calego kilograma nalezy uzupelnic
ubytek odparowanej wody do objetosci 1l - oczywiscie woda goraca,
zagrzac pod przykryciem i wystudzic - nie od rzeczy bedzie dodanie1-2g
kwasku cytrynowego coz abezpieczy przed krystalizacja syropu.
--
Darek
|