« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-02-15 14:42:07
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?ska
"malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
news:ije1n0$3v8$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-15 13:35, Panslavista pisze:
>> "malgorzata"<m...@p...onet.eu> wrote in message
>> news:ijdmbj$aoq$1@news.onet.pl...
>>> W dniu 2011-02-15 05:13, Zaba pisze:
>>>
>>>> Z tego co ja pamietam to podobnie smakowaly i wygladaly jaja w sosie
>>>> chrzanowym. I moge powiedziec z cala odpowiedzialnoscia ze nie bylo w
>>>> tej potrawie ani cebuli ani koperku.
>>>
>>> Jaj w sosie chrzanowym nie jad?am, ale pewnie warto spr?bowa?. W szarych
>>> jajach na pewno nie by?o cebuli i koperku.
>>>
>>> Pozdrawiam
>>>
>>> M.
>>>
>> Jaja w sosie chrzanowym, musztardowym, pod beszamelem, albo w majonezie -
>> jaja na twardo w ca?o?ci, w po??wkach, lub w ?wiartkach. Mog? by? jeszcze
>> w
>> sosie wiosennym - ?wie?o starty chrzan, siekana m?oda rzodkiewka prosto z
>> dzia?ki i bardzo dobra g?sta ?mietana.
>>
>>
> No, wsio ok. Ale co z moim zapytaniem o przepis na szare jaja. Teraz na
> nich się skupiam. Z innymi postaciami jaj jestem zaprzyjaźniona.
>
> pozdrawiam
>
> M.
Szare są chrzanowe, lekko szarobrązowe w sosie musztardowym. Jeżeli
ugotujesz jaja na twardo, ostukasz skorupkę, to marmurek możesz uzyskać
gotując w wywarze herbacianym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-02-15 15:05:11
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?ska"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4d5a90d5$0$2442$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
> news:ije1n0$3v8$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-02-15 13:35, Panslavista pisze:
>>> "malgorzata"<m...@p...onet.eu> wrote in message
>>> news:ijdmbj$aoq$1@news.onet.pl...
>>>> W dniu 2011-02-15 05:13, Zaba pisze:
>>>>
>>>>> Z tego co ja pamietam to podobnie smakowaly i wygladaly jaja w sosie
>>>>> chrzanowym. I moge powiedziec z cala odpowiedzialnoscia ze nie bylo w
>>>>> tej potrawie ani cebuli ani koperku.
>>>>
>>>> Jaj w sosie chrzanowym nie jad?am, ale pewnie warto spr?bowa?. W
>>>> szarych
>>>> jajach na pewno nie by?o cebuli i koperku.
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>>
>>>> M.
>>>>
>>> Jaja w sosie chrzanowym, musztardowym, pod beszamelem, albo w
>>> majonezie -
>>> jaja na twardo w ca?o?ci, w po??wkach, lub w ?wiartkach. Mog? by?
>>> jeszcze w
>>> sosie wiosennym - ?wie?o starty chrzan, siekana m?oda rzodkiewka prosto
>>> z
>>> dzia?ki i bardzo dobra g?sta ?mietana.
>>>
>>>
>> No, wsio ok. Ale co z moim zapytaniem o przepis na szare jaja. Teraz na
>> nich się skupiam. Z innymi postaciami jaj jestem zaprzyjaźniona.
>>
>> pozdrawiam
>>
>> M.
>
> Szare są chrzanowe, lekko szarobrązowe w sosie musztardowym. Jeżeli
> ugotujesz jaja na twardo, ostukasz skorupkę, to marmurek możesz uzyskać
> gotując w wywarze herbacianym.
Możliwe, że nazwa pochodzi od koloru sosu. Sos szary to biała zasmażka
rozprowadzona wywarem z ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu w
ziarnie, zakwaszona octem i doprawiona lub nie śmietaną...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-02-15 17:21:35
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?skaUżytkownik malgorzata napisał:
> No, wsio ok. Ale co z moim zapytaniem o przepis na szare jaja. Teraz na
> nich się skupiam. Z innymi postaciami jaj jestem zaprzyjaźniona.
tutaj patrzyłaś?
http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,93093607,,jaja_w_s
zarym_sosie_Wielkopolska.html?v=2
pozdrawiam
BG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-02-15 20:17:09
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?ska
Użytkownik "BlueGirl" <b...@s...net> napisał w wiadomości
news:ijecn0$3pi$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik malgorzata napisał:
>
>> No, wsio ok. Ale co z moim zapytaniem o przepis na szare jaja. Teraz na
>> nich się skupiam. Z innymi postaciami jaj jestem zaprzyjaźniona.
>
> tutaj patrzyłaś?
> http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,93093607,,jaja_w_s
zarym_sosie_Wielkopolska.html?v=2
Bingo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-02-15 20:18:49
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?ska
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d5a963c$0$2445$65785112@news.neostrada.pl...
> Możliwe, że nazwa pochodzi od koloru sosu. Sos szary to biała zasmażka
> rozprowadzona wywarem z ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu w
> ziarnie, zakwaszona octem i doprawiona lub nie śmietaną...
Ale cudujesz , może i to ciekawe ale nie będę próbował :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-02-15 20:52:38
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?ska
"jerzy.n" <d...@p...fm> wrote in message
news:ijen41$kpn$2@usenet.news.interia.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4d5a963c$0$2445$65785112@news.neostrada.pl...
>> Możliwe, że nazwa pochodzi od koloru sosu. Sos szary to biała zasmażka
>> rozprowadzona wywarem z ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu w
>> ziarnie, zakwaszona octem i doprawiona lub nie śmietaną...
> Ale cudujesz , może i to ciekawe ale nie będę próbował :-))
Nie cuduję. Ziemniaki w szarym sosie - pokrojone w niezbyt wielką kostkę i
ugotowane prawie do gotowości, nie odcedza się wywaru, rozprowadza się nim
szary sos i jeszcze trochę poddusza. Spożywa się z chlebem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-02-15 21:48:43
Temat: Re: szare jaja - kuchnia pozna?skaW dniu 2011-02-15 18:21, BlueGirl pisze:
> Użytkownik malgorzata napisał:
>
>> No, wsio ok. Ale co z moim zapytaniem o przepis na szare jaja. Teraz
>> na nich się skupiam. Z innymi postaciami jaj jestem zaprzyjaźniona.
>
> tutaj patrzyłaś?
> http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,93093607,,jaja_w_s
zarym_sosie_Wielkopolska.html?v=2
>
> pozdrawiam
> BG
Dzięki, to jeszcze do końca nie to, bo jajka nie były wbijane na surowo,
ale już blisko. Przynajmniej w kwestii sosu. Jajka były gotowane, potem
obtłukiwana skorupka i były dogotowane w szarym sosie. Stąd ten
marmurek. Przed podaniem wyjmowało się je z sosu i obierało. Trochę
zachodu i babrania, ale efekt był.
pozdrawiam
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |