Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Kokos" <j...@k...neostrada.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szaron
Date: Thu, 31 Oct 2002 23:24:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <apsamp$82l$1@news.tpi.pl>
References: <appag0$7gd$1@news.tpi.pl> <appk3d$4ie$1@news.gazeta.pl>
<3...@u...fu-berlin.de> <apr08j$nn6$1@news.gazeta.pl>
<3...@u...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: qa210.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036103194 8277 80.50.61.210 (31 Oct 2002 22:26:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 22:26:34 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4920.2300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4920.2300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132729
Ukryj nagłówki
> Ewa Hełpa-Kulińska:
> > Też się z tym spotkałam.
> > A w sumie najchętniej kupiłabym oba owoce i sama porównała ;)
> tu ło jest zdanie expertów z uniwersytetu Purdue:
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/nexus/Diospyros_k
aki_nex.html
> czyli jest to to samo: japońska persymona, kaki, sharon, orientalna
> persymona.
>
> Jest tam duuuuuuużo tekstu w języku difołt.
>
> Waldek
>
Widzę, że wywołałam dość burzliwą dyskusję, a ja poprostu lubię wiedzieć co
jjem, owoc jest naprawdę smaczny. Ktoś z grupowiczów przesłał mi na prywatny
adres następującą informację (chyba z jakieś encyklopedii), to mam nadzieję
załagodzi spór:
HURMA, hebanowiec, persymona, Diospyros, rodzaj z rodziny hebankowatych
(Ebenaceae); obejmuje ponad 400 gat. drzew i krzewów, gł. strefy
międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej; owoce - soczyste jagody, z
rozrośniętym kielichem u nasady. Ze względu na owoce, spożywane w stanie
świeżym, suszone i w przetworach, największe znaczenie mają: hurma wschodnia
(hurma japońska, kaki), Diospyros kaki, drzewo wys. 6-15 m, uprawiane w
Chinach, Japonii, także w pd. Europie i w Kalifornii; owoce duże, soczyste,
pomarańczowe lub czerwone, zawierają do ok. 20% cukrów, garbniki oraz wit.,
zwł. A i C; hurma amerykańska (hurma wirginijska), Diospyros virginiana, o
słodkich, aromatycznych owocach (zawierających do 32% cukrów) jest
powszechnie uprawiana w pd. stanach USA; hurma kaukaska (hebanek jagodowy),
Diospyros lotus, o owocach małych, kulistych, niebieskoczarnych, zw. figami
kaki, z dużą zawartością taniny; rośnie dziko, jest także uprawiana (również
jako ozdobna) w zach. i pd. Azji oraz pd. Europie. Kilka gat. hurm dostarcza
cennego drewna (hebanu), zwł. hurma hebanowa, Diospyros ebenum, zw. drzewem
hebanowym lub hebanem; jest to drzewo, wys. do 12 m, rosnące w Indiach, na
Cejlonie i Archipelagu Malajskim. Rodzaj Diospyros bywa nazywany
śliwodaktylem.
Jola
|