Data: 2003-10-28 19:33:51
Temat: Re: szef kuchni poleca
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek wrote:
>> ja najczęściej z ryżem, znaczy praktycznie tylko z ryżem. Natomiast
>> jadałem również z kluskami ziemniaczanymi (zwanymi pyzami w niektórych
>> rejonach) i to zarówno typu kopytka, jak i kluski śląskie i polskie.
>> Kiedyś jadłem wątróbkę z suszonymi brzoskwiniami i do tego kopytka.
>> Świetne było, ale nie mam komu robić, bo domownicy wątróbki nie uznają
>> (nawet pies nie tknie), a tylko dla siebie nie chce mi się robić.
> ========
> Tak, ziemniaki tu zdecydowanie nie pasują. Ale mi chodziło raczej o
> dodatki typu sałatki, surówki itp. O ile np. do zwykłej wątróbki kiszony
> ogórek jest w sam raz, to do takiej z brzoskwiniami już nie. Trudno jest
> dobrać coś, co by harmonizowało z takimi smakami. Doszedłem do wniosku, że
> takie potrawy lepiej wcinać bez dodatków. Ale może się mylę?
można bez dodatków, bo już masz jarzynę w postaci owoców. Można z sałatką,
jak napisała Agata. Vinaigrette a nie jakiś majonez czy śmietana pasuje jak
najbardziej. Można dać octu malinowego i troszkę cukru lub miodu do
vinaigrette, podkreśli smak. No i raczej zielona sałata, roszpondek,
lodowa.
Waldek
|