Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szparagi?
Date: Mon, 22 May 2006 12:32:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <e4s402$m5e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <o...@d...bsb.com.pl>
NNTP-Posting-Host: abco16.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1148293955 22702 83.6.230.16 (22 May 2006 10:32:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 May 2006 10:32:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0620-3, 2006-05-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269246
Ukryj nagłówki
"Darek" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:op.s9x7cra3003kbd@dwojewodzki-nb.bsb.com.pl...
>
> Witam,
>
> mam kilka pytań dotyczących tych warzywek:
> 1. jak to kupować - tzn. na co zwracać uwagę: jaka wielkość najlepiej,
> jaki kolor - bardziej czy mniej fioletowe ?
> 2. jak to zaprawiać?
>
> kupiłem ostatnio 10 pęczków szparagów. Wydawało mi się że są ekstra -
> bardzo wyrośnięte. Myślałem, że jak duże to dobre, jednak nie, bo połowa i
> tak okazała się zdrewniała.... Zachciało mi się to zaprawić w słoikach.
> Umyłem, obrałem, wrzuciłem do słoikow. Zalałem wrzątkiem z solą i cukrem,
> zakręciłem słoiki i gotowałem jakieś pół godziny.
>
> Po dwóch dniach wszystko zaczęło fermentować. Woda zmętniała a warzywka
> zaczęły puszczać gazy - o mało przyjemnej woni.
> Całość wylądowała w kiblu :-( NIe wiem co źle zrobiłem. A może szparagi
> były do kitu, szprycowane jakimiś pestycydami....
>
> Jeśli macie jakieś doświadczenia, to chętnie się z nimi zapoznam.
> pozdrawiam
Pędzone i przenawożone - te naturalne najczęściej podczas fermentacji mają
przyjemny aromat. Oczywiście - mogły być zarażone mikrobami
"nieodpowiednimi" - to także mogła być przyczyna smrodu.
|