Data: 2002-05-16 20:15:55
Temat: Re: szparagi mi sie nie uda?y...
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tib wrote:
>> > Podpisuje sie pod Magdalena. Zielone szparagi gotuje tak jak ona, a
>> > biale i fioletowe troche dluzej, ale max. 10 min.
>>
>> 3-4 minuty to si? tylko zielonych dotyczy, normalne 10-15 minut (ja
>> gotuj?). Nie wolno!!!!! soli? wody. Troch? cukru, troch? soku cytrynowego
>> ew. troch? mleka.
>
> Nie wiem,dlaczego,moze to kwestia gustu,bo ja wode sole i wychodza
> pyszne.Mam na mysli zielone,bialych nie lubie-moze dlatego,ze trafialam
> dotad na zdrewniale.I tez gotuje kilka minut.
białe trzeba obrać, zielonych nie trzeba. Drewniane końce "odłamują się
same", trzeba tylko dobrze złapać. To na ogół robi moja żona, a to
częściowo dlatego, że nasza obieraczka jest tylko na prawe ręce, a ja
obierać prawą ręką nie umiem ;-)
No i zielone wolno solić, a białe nie. Tak mnie uczono.
Waldek
|