Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed1.tpinternet.pl!news.internetia.pl!isdnet!news-spur1.maxwell.syr.edu
!news.maxwell.syr.edu!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-on
line.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szparagowo...
Date: Sat, 11 May 2002 12:38:29 +0200
Organization: w domu
Lines: 28
Message-ID: <abisav$9mq$04$1@news.t-online.com>
References: <ab3js8$tv1$02$1@news.t-online.com>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1021113503 04 9946 CmMEbaDTSJAUj2 020511 10:38:23
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107824
Ukryj nagłówki
> Hej wam,
>
> ponieważ sezon szparagowy wystartował jak świnia na rżysku, tutaj taki
> przepisik. Skopiowany jest on z najnowszego wydania czasopisma Test.
> Stosuję już coś podobnego od dawna w celu zagospodarowania resztek. Moja
> wersja jest bez cebuli i bez miodu, ale miód chyba dobrze doprawi sos.
> Następnym razem spróbuję wg poniższego:
>
> kilogram szparagów, białych i zielonych (ja używam resztek z obiadu)
> cebulka odrostowa, pęczek (nie używałem)
> 1-2 łyżki oleju (biorę też olej, nie oliwę!)
> 1 łyżka stołowa miodu (do tej pory nie używałem, a szkoda)
> 1 łyżeczka musztardy (biorę tą gruboziarnistą)
> 2 łyżki stołowe soku z cytryny (biorę jedną cytrynę lub lemonę)
> pęczek koperku (biorę mrożony, bo świeżego zapominam kupić ;-))
> solaj i spieprzaj do smaku.
zrobiłem wczoraj na kolację dokładnie wg powyższego przepisu. Świetne!
Następnzm razem dodam jednak cebulki nie drobno pokrojonej, jak w
przepisie, tylko w trochę większe kawałki. Cebulka drobno pokrojona + miód
+ tłuszcz i zrobił się relish trochę za aromatyczny i przebijał szparagi.
Polecam naprawdę. Toto nie było też aż tak drogie. Szparagi były po 1.99 EUR
za pęczek (0.5kg). Najdroższe z tego to chyba miód spadziowy polski ;-)
Waldek
|